Пастка від Коломойського, кримські бандити, реклама Сердючки та інші причини почитати книгу «Приватна історія»

16 Листопада 2018, 10:34
3864

У Луцьку київський журналіст презентував книгу про ПриватБанк.

Презентація книги «Приватна історія. Про злет і падіння найбільшого приватного банку в Україні» відбулася 15 листопада в «Книгарні Є».

Андрій Яніцький, екс-редактор економічного відділу інтернет-видання LB.ua, написав книгу у співавторстві із британським журналістом Грехемом Стехом. Праця вийшла у видавництві  «Брайт Букс уже другим накладом.

«Коломоський у книзі не є абсолютним злом», – розпочав зустріч із читачами Андрій Яницький.

На палітурці книги зображена корова. Автор пояснює такий образ двояко. З однієї сторони сам Коломойський вважав ПриватБанк не одним із активів, а  священною коровою. А опоненти олігарха говорили, що ПриватБанк для Коломойського – це дійна корова, з якої він фінансує свій бізнес.

Автор розповів, що у книзі можна прочитати історію про створення банку, «якого ще не переплюнув ні один банк в Україні». Клієнтами «Привату» є понад 20 мільйонів українців, що складає більшість дорослого населення держави.

Андрій з колегою розкриває таємниці та особливості цієї складної структури від початку діяльності молодого банкіра Сергія Тігіпка, який відкрив банк 1992 року у двох кімнатах гуртожитку, і аж до націоналізації.

Банк об’єднав багатьох впливових людей, політиків, доньку Леоніда Кучми, яка там працювала та навіть Вєрку Сердючку, яка завдяки рекламі ваучерів банку стала популярною. Є і пікантна та маловідома історія, як кримські бандити ледь не стали акціонерами ПриватБанку і яку ціну за це заплатив тодішній голова правління Сергій Тігіпко.

Цікавим моментом є історія про ІТ-винаходи ПриватБанку, які зробив маловідомий широкому загалу програміст з Донецька Олександр Витязь. Чоловік пройшов шлях від рядового банківського клерка до акціонера банку. Він розповів журналістові, що сталося з його часткою після націоналізації.

Та лейтмотивом книги, звісно,  є роль ПриватБанку у корпоративному бізнесі групи Приват. Історія базується не тільки на дослідженні, на розслідуваннях власних і детективної компанії Kroll. Значну частину інформації автори отримали від співробітників банку – для створення наративу провели понад 40 інтерв’ю.

Читайте також: Пилосос ПриватБанку: як структури Коломойського висмоктували гроші з українців. РОЗСЛІДУВАННЯ


 

Під час роботи над книгою було і таке, що наближені до олігарха особи радили журналістові не надто глибоко копатися в деталях, писати «не дуже велику книгу, бо великих читають».

За словами автора, з деякими людьми так і не вдалося поспілкуватися. Для прикладу, головний персонаж книги, головний акціонер «Привату» Ігор Коломойський обіцяв Андрієві інтерв’ю у Женеві, куди журналіст власним коштом літам на два дні.

«Весь час Ігор Валерійович тягнув із зустріччю, врешті запропонував оплатити мені ще один день і квитки до Києва. Я зрозумів, що це пастка. Адже згодом можна буде сказати, що я взяв у Коломойського гроші. Але книгу ми не робили під когось. Моя репутація дорого коштує і я відповів, що отримаю наступну зарплату і приїду ще раз», – поділився Андрій Яніцький.


 

Наступна зустріч у Луцьку з Андрієм Яницьким відбудеться 15 грудня в рамках West Media Forum, під час якої автор розповість як журналістами видати власну книгу.

Світлана ВОЛОДЬКО

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024