Мережа «Наш Край» очолила рейтинг продуктових мінімаркетів України

21 Лютого 2018, 19:38
6401

Продуктові мережеві магазини формату «біля дому» все активніше розвиваються по всій Україні. Які мережі мають найбільшу кількість торгових точок, і в яких регіонах мінімаркети представлені найширше.

Дослідницька компанія GT Partners Ukraine підготувала масштабний аналітичний огляд ринку українських продуктових мінімаркетів. В дослідженні враховувались торгові точки площею до 200 кв. м. Про це повідомляє rau.ua.

Зокрема, в ньому наводяться дані про найпопулярніші торгові мережи, що працюють у форматі «магазин біля дому» або «мінімаркет», географічне поширення таких торгових точок, динаміку зростання кількості мінімаркетів і багато іншого.

Поки що основна увага споживачів і гравців ринку направлена більше на формат «супермаркет» – саме на розвиток подібних об’єктів роблять ставку всі лідери ринку. Але разом з тим досвід Західної і Центральної Європи показує, що в умовах дефіциту великих вільних площ і бажання споживачів мати можливість купувати товари «за два кроки від дому» продуктові мінімаркети в місті мають хороші перспективи розвитку.

В Україні цей формат поступово теж відвойовує «місце під сонцем». Зокрема, за даними GT Partners Ukraine, за 5 років кількість мінімаркетів в країні збільшиться на 50%!

Уже не перший рік успішно розвиваються мережі Рукавичка, Наш Край і ЛотОК, причому практично всі їх торгові точки працюють в форматі «магазин біля дому» або «мінімаркет». Стрімко нарощують кількість магазинів мережі Сім-23 і Делві. Не стоять на місці й інші оператори.


 

Відразу чотири рітейлера в топ-10 представляють Західну Україну: по дві компанії з Луцька і Львова. Ще два оператора – з «пропискою» в Запоріжжі. Крім них, у списку представлений тільки Київ, Кривий Ріг, Кропивницький і Миколаїв. Тобто будь-яких жорстких географічних обмежень і переваг немає.

З іншого боку, аналізуючи поширення невеликих мережевих продуктових магазинів по регіонах України, не важко помітити певний дисбаланс. Найбільша кількість торгових точок подібного формату відкрито на Західній Україні – майже 40% від усіх мінімаркетів. Що й не дивно, з огляду на наявність відразу чотирьох рітейлерів в списку десяти найбільших мереж мінімаркетів за кількістю об’єктів.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024