Прокуратура має питання до «Волиньприродресурсу»

04 Квітня 2018, 18:41
2408

КП «Волиньприродресурс» не має усієї документації для провадження видобутку бурштину. Про це заявив прокурор Волинської області Максим Киричук.

Він пояснив, що КП «Волиньприродресурс» хоч і отримав у 2017 році дозвіл на промислове видобування корисних бурштину та торфу, однак прокуратура має запитання до підприємства з приводу відсутності спецдозвілу на користування надрами з метою геологічного вивчення. 

Про це стало відомо під час чергової сесії Волинської облради в середу, 4 квітня.

Примітка: для отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування, потібно спершу отримати спеціальний дозвіл на геологічне вивчення, провести геологорозвідку і затвердити запаси в Державній комісії по запасах України.

«Пане Столяр, скажіть будь ласка, вам дали дозвіл на видобування корисних копалин, так? Так. А дали вам дозвіл на геологорозвідку? Ні. Є офіційний сайт – у вас такого дозволу немає. Ви що, не розумієте, що це спецдозвіл?» – звернувся до депутата Василя Столяра прокурор.

Своєю чергою, депутат назвав Киричука «брехуном» і порадив не лише читати, а й виконувати закони.

Василь Столяр
Василь Столяр

Прокурор Максим Киричук наголосив на тому, що підприємство уникає оформлення вищезазначеного документа і вводить усіх в оману.

«Стаття 14 Кодексу про надра передбачає такий дозвіл на видобування корисних копалин і є окремий дозвіл на геологорозвідку. У вашої організації такого дозволу немає. Його треба отримати у встановленому законом порядку, після цього звернутися в сільську раду, яка б мала перевірити ці документи, і тоді надати в користування для розробки. А ви уникаєте цієї процедури і вводите в оману всіх, і розповідаєте, що всі погані. Зробіть все у відповідності до закону і органи прокуратури не будуть мати претензій до жодного громадянина. Нашу позицію підтверджують рішення Верховного Суду з приводу цього», – підкреслив прокурор.

Зауважимо, що стаття 34 ЗУ «Про надра» передбачає встановлення плати (збору) за надання спеціальних дозволів на користування надрами, що визначається за результатами аукціону. «У разі надання дозволу без проведення аукціону справляється збір, який розраховується виходячи з початкової ціни продажу такого дозволу на аукціоні.

Початкова ціна продажу дозволу на аукціоні розраховується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, виходячи з вартості запасів і ресурсів корисних копалин родовищ або ділянок надр відповідно до методики, встановленої Кабінетом Міністрів України», – сказано в документі.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024