«Ми боремося за існування шахти, надіємося на інвесторів і хочемо відкрити нову лаву», – директор Нововолинської шахти

13 Квітня 2018, 10:34
Ми боремося за існування шахти, надіємося на інвесторів і хочемо відкрити нову лаву», – директор Нововолинської шахти 3813
Ми боремося за існування шахти, надіємося на інвесторів і хочемо відкрити нову лаву», – директор Нововолинської шахти

Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко в рамках робочого візиту в Іваничівський район побував на шахті №9 «Нововолинська».

Поїздка відбулася 12 квітня, - повідомляє БУГ.

Олександр Савченко вислухав проблеми, які гостро постали над копальнею. На зустрічі свої думки висловлювали генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк, директор шахти №9 Володимир Юрків, міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков, а також керівники шахтарських профспілок.

Керівники та представники колективу підприємства насамперед виступили із проханням до губернатора посприяти відмінити наказ, який ще 30-го листопада 2015-го року Міністерство вугільної промисловості та енергетики видало, керуючись розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 696-р «Про ліквідацію деяких збиткових вугледобувних підприємств».

Нагадаємо, що згідно наказу № 550 «Про створення ДП «Шахта № 9 «Нововолинська» шляхом виділу» діючого ВП «Шахта № 9 «Нововолинська» зі складу «Волиньвугілля» зареєстрували статут новоствореного підприємства в Литовезькій ОТГ з порушенням законодавства та призначили директора Василя Рудця. Однак трудовий колектив виступив проти та “попросив” написати заяву про звільнення «за власним бажанням».

Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко в рамках робочого візиту в Іваничівський район побував на шахті №9 «Нововолинська».
Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко в рамках робочого візиту в Іваничівський район побував на шахті №9 «Нововолинська».

 

Директор шахти №9 розповів про ситуацію на копальні та ринок збуту вугілля.

«Ми боремося за існування шахти, надіємося на інвесторів і хочемо відкрити нову лаву. Поки що працює на копальні дві. Наша мета – зберегти підприємство і увійти до складу «Національної вугільної компанії», – зазначив Юрків.

Як розповів керівник копальні, реалізовують вугілля на теплові електростанції та на приватне підприємство “Українська національний продукт”. Савченко поцікавився чи продають його комунальним підприємствам.

«На жаль, охочих на вугілля не має. Його б забирали, якби видобували більше, а собівартість була дешевша. Та видобуток на шахтах падає. З 2015-го року гостро стоять вугільні проблеми»,  – зауважив Сапожніков.

Юрків також зазначив, що у шахти закінчується ліцензія на видобуток вугілля, вкотре наголосивши, що потрібно скасувати наказ №550 («Про створення ДП «Шахта № 9 «Нововолинська», – ред), щоб підприємство спокійно працювала. За підрахунками, для виконання планів роботи копальня ще може років 13 здійснювати свою діяльність.

Не оминули і проблему із відсутністю кадрів та наголосили на сприянні губернатора у вчасній виплаті заробітної плати.

«Якщо кожен буде казати, що шахту закриють, то і не буде охочих працювати. У нас є 100 вільних ваканцій, ніхто не йде. А лишаються самі знаєте хто», – додав Юрків.

Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко в рамках робочого візиту в Іваничівський район побував на шахті №9 «Нововолинська».
Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко в рамках робочого візиту в Іваничівський район побував на шахті №9 «Нововолинська».

 

Пилипюк розповів про проблеми з обладнанням та відсутність держпідтримки.

«Комбайни, на яких працюємо, вже не випускають.  Потрібно нове обладнання , на закупівлю оголосимо тендери.  Тяжко працювати і без державної підтримки. Лякає, що коштів немає поки»,  – зазначив гендиректор ДП «Волиньвугілля».

Губернатор заслухав керівництво та сказав, щоб підготували звернення на його ім’я, в якому зазначать усі проблеми.

Про ситуацію із шахтою розповіли також керівники профспілок. Голова Волинської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Юрій Калістратов сказав, що вони підтримують директора копальні і згідні з його словами.

Калістратов також зауважив про будівництво шахти №10 та сприянні в цьому голови облдержадміністрації. Савченко відповів, що поки вона його не зовсім цікавить і на цій зустрічі говоритимуть лише про діючу шахту.

Голова місцевої організації Незалежної профспілки гірників України Сергій Макаров зауважив, що «Національна вугільна компанія» вже створена. Якщо шахта ввійде туди, то вирішиться багато проблем, зокрема по забезпеченню матеріалами та обладнанням. Навіть не потрібно інвесторів і на ті гроші, що шахта буде заробляти, можна буде забезпечувати всі потреби. Макаров наголошує, що потрібно лише, щоб не заважали «смотрящі».

Олександр Савченко вислухав проблеми, які гостро постали над копальнею
Олександр Савченко вислухав проблеми, які гостро постали над копальнею

 

«Насалик неодноразово казав, що відмінить наказ №550  («Про створення ДП «Шахта № 9 «Нововолинська», – ред), але не відміняє. Я з ним вже чотири рази зустрічався в 2018 році. Нехай би вже Гройсман (Прем’єр-міністр України, – ред) зняв його з посади. Від нього одні обіцянки, але ніяких дій. Хотіли закрити шахту, але профспілки не дали. Хоч може і не зовсім правильно поступили,  що виганяли Рудця “за барки”, але є колектив, який бажає працювати»,  – зазначив Макаров.

Голова профспілки шахти №9 «Нововолинська» Василь Гура зазначив, що про усі вищезгадані проблеми не буде повторюватися, а скаже «прямим текстом» про ситуацію, яка складається.

«Є певні «групи», які хочуть «зайти» на шахту. Одна вже тут – це трудовий колектив. А друга – на чолі з паном Венгриним, так званим «смотрящим», під яким і гендиректор «Волиньвугілля», і директор «Бужанки», і керівник 1-ї шахти, а на рахунок директора шахти №10 ще не можу сказати. Також пан Бриль, який допоміг голові Литовезької ОТГ зареєструвати статут новоствореного підприємства», – зазначив Гура.

Савченко поцікавився, який інтерес певні люди мають від закриття копальні. На що Гура відповів, що буде «копанка», завдяки чому можна буде красти бюджетні кошти. Навів у приклад як закривали шахту №5 «Нововолинська», яка три роки працювала в 3-й групі і за цей час вугілля вивозили «на сторону».

Гура також прямо запитав у губернатора чи має він інтерес зберегти копальню.

«Я за те, щоб шахта працювала. Свою роль приблизно бачу. Працюватиму разом із Корзуном (заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України, – ред.)», – відповів Савченко.

З робочим візитом він планував і на шахту «Бужанська», та туди не поїхав.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024