Ратнівський район: що садять і що видобувають інвестори на орендованих землях

19 Квітня 2018, 15:16
Зустріч з інвесторами 1100
Зустріч з інвесторами

Зустріч з інвесторами-аграрниками провів голова Ратнівської районної державної адміністрації Андрій Харлампович за участі директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка.

У робочій нараді взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Євген Савлук, голова районної ради Михайло Макарук, координатор проекту «Ключ до успіху» Наталія Козак, інвестори, які орендують земельні ділянки на території району, голови ОТГ, керівники відповідних служб, голови та секретарі окремих сільських рад. Про це повідомляють у відділі внутрішньої політики, організаційної роботи та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації.

Перед початком розмови голова райдержадміністрації Андрій Харлампович ознайомив присутніх із загальною характеристикою про район, його географічним положенням, площею сільськогосподарських угідь, тощо.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко закцентував увагу на тому, що така зустріч задля узгодження шляхів співпраці між владою та новими інвесторами проводиться в області вперше. «Перші кроки робляться дуже правильно. Владі потрібно почути побажання інвесторів. Цю практику ми обов’язково будемо передавати іншим», – зазначив головний аграрій області.

Аналіз стану використання та сплати орендної плати щодо переданих у користування інвесторам земель сільськогосподарського призначення на території Ратнівського району – основне питання, яке обговорили учасники наради.

Першим запросили до слова заступника директора ТОВ «Волинь Агрогруп» Петра Місюрка. Товариство орендує невитребувані земельні частки(паї) на території Заліської сільської ради. Петро Ананійович розповів присутнім про подальші плани. А саме – вирощування таких культур як кукурудза та пшениця. «Пріоритетним у нашій діяльності буде залучення до сільськогосподарських робіт, у першу чергу, місцевих жителів», – зазначив виступаючий.

Менеджер ТОВ «Агрофілд Компані» Іван Коб доповів, що дане товариство орендує землі запасу та резерву у Височненській сільській раді.  Серед культур, які будуть вирощувати – лохина, смородина, ліщина, фундук.

Представник ТОВ «СТАРБЕРРІ ФАРМ» Андрій Лищук розповів про стан використання земель сільського господарського призначення на території Датинської сільської ради. В перспективі товариства – посадка фруктових дерев, а саме яблунь та груш.

Товариство з обмеженою відповідальністю  «Корнер Озерне» має намір на території району видобувати сапропель. Ця органічна добавка має унікальні властивості і найбільше її використовують у сільському господарстві. За словами директора  Олександра Антропова, поклади добрива  будуть добувати на оз.Мшани (Гірниківська сільська рада). Для цього планує завезти обладнання й спорудити завод. Видобуток підприємство розпочне не пізніше як восени нинішнього року.

У майбутніх намірах директора Львівського м’ясокоибінату Віктора Русаненка, в оренді якого озеро Ковпини, що в селищі Заболоття – провести благоустрій території та побудувати базу відпочинку.

Своїми думками про проблеми та перспективи розвитку зерновиробництва поділився засновник вже вищезгаданого товариства з обмеженою відповідальністю «Волинь Агрогруп» Микола Махневич. Основним напрямком діяльності даного підприємства є експорт зернових культур. Тому в перспективі – налагодження  надійного ланцюга для переміщення врожаю та будівництво міцного, потужного елеватора на території області.

Про створення умов для покращення економічної ситуації в сільській місцевості шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації слухали координатора проекту «Ключ до успіху» Наталію Козак. Наталія Богданівна розповіла про цілі та пріоритети Програми, очікувані результати проекту, запросила до співпраці.

Про створений в районі сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Скарби Тура» озвучив керівник Микола Головій. Основним напрямком його діяльності є виробництво паливних брикетів та забезпечення паливним матеріалом місцевих жителів.

До цікавого діалогу в залі долучилися голови Заболоттівської, Самарівської, Велимченської об’єднаних територіальних громад Валерій Свіржевський, Микола Маргес, Анастасія Павлович, в.о. начальника відділу у Ратнівському районі міжрайонного управління  у Ратнівському та Старовижівському районах головного управління Держгеокадастру у Волинській області Вадим Присяжнюк, Замшанівський сільський голова Володимир Томашук.

На завершення зустрічі голова районної державної адміністрації запевнив гостей, що для забезпечення сталого економічного зростання краю та створення нових робочих місць райдержадміністрація всебічно сприятиме залученню інвестиційних проектів в економіку Ратнівського району.

«Найголовніше те, щоб були взаєморозуміння між інвестором, владою на місцях та людьми. Дякую усім, хто долучився до сьогоднішньої конструктивної розмови, запрошую до співпраці та активної роботи», – зазначив Андрій Харлампович.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024