Волинські ОТГ дізналися, як розвивати агроринок

20 Квітня 2018, 18:00
1177

У Львові стартувала одна із наймасштабніших подій в аграрному секторі року -  VII Міжнародна виставка та форум з розвитку фермерства «AGROPORT WEST LVIV 2018».

У складі волинської делегації участь у заході беруть голови об’єднаних громад краю, проектні менеджери фермери та одноосібники. Це стало можливим завдяки сприянню Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном, а також регіонального хабу у Львові проекту U-LEAD.

Як розповів директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк, участь у таких заходах саме зараз є дуже важливою для представників громад не лише з Волині, а й з усієї України:

«Одним із стратегічних завдань, які має Програма «U-LEAD з Європою», - є підвищення спроможності органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад саме в частині управління і в частині їх розвитку. Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування в пріоритетах має саме покращення місцевого розвитку, а для цього потрібно показати та надати інструменти, якими територіальні громади мають користуватися. Адже сільське господарство є левовою частиною тих надходжень до місцевих бюджетів, які можуть в перспективі бути на наших територіях, оскільки область наша аграрна. Тому був організований цей захід і участь у виставці взяли ті люди, які будуть безпосередньо займатись цим на місцях, або які будуть створювати умови і допомагати, тобто це ті люди, які представляють громади і ті, хто працює на території волинських громад».

Поділяє думку Анатолія Пархом’юка і голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук:

«Участь у таких заходах є дуже важливою для малих і середніх фермерів та одноосібників, тому що майже всі землі в громадах обробляються великотоварними господарствами. А щоб втримати людей на місцях, потрібно створювати кооперативи, дати можливість побачити передові технології і поспілкуватись із експертами. Впевнений: можливість спілкування один із одним і з такими ж господарями з інших областей дасть хороший стимул до розвитку для тих. Хто побуває тут, у Львові.»

Цього року виставка у Львові збільшилася майже в 1,5 раза, не тільки виставковими метрами, а й насиченими дискусіями — загалом  під час трьох днів в рамках виставки-форуму відбудеться більше 12 конференцій  та семінарів.

Українські та міжнародні експерти, а також виробники з усієї України обговорювали питання комплексного розвитку сільських територій, зокрема їх просторовий розвиток, можливості залучення фінансових інструментів для розвитку місцевого агроринку, покращення якості харчових продуктів та інші.

Завтра учасників форуму чекає ще одна новинка – зустрічі із найактивнішими виробниками вітчизняної органічної продукції, які поділяться власним досвідом та кейсами. Також запланований круглий стіл з бджільництва, панель щодо ягідництва та кооперації, та міжнародна конференція з питань створення та обслуговування рентабельних горіхових садів. Львівщина поділиться своїм досвідом у напрямку Climate Frendly Farming, що спрямовані на вирішення проблем адаптації сільського господарства до змін клімату. Окрім того, у програмі 20 квітня День українсько-латвійського сільського господарства, а також багато цікавих та практичних семінарів і ворк-шопів для фермерів.

21 квітня в рамках міжнародного агропромислового форуму AGROPORT West Lviv 2018, виробники української органічної продукції планують встановити рекорд України з приготування найбільшої органічної каші загальною вагою майже 3000 кг. Кашу варитимуть на полі, поки на демо-полях будуть проводитися текст-драйви позашляховиків та с/г техніки. Зазначимо, що він відбуватиметься в форматі Дня полі «Трипілля Львів», під час якого відбудуться демонстраційні покази с/г техніки в дії, автомобільні тест-драйви позашляховиків для агровиробників, а також Фермерський ярмарок та Фестиваль вуличної органічної кухні.

Вже традиційно під час Форуму відбудеться церемонія нагородження незалежною премією AGROPORT Awards Lviv 2018, де кращі агропідприємства будуть відзначені спеціальною нагородою.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024