Волинські фіскали перевірять 134 підприємства

26 Квітня 2018, 09:30
2429

Фіскальні органи цьогоріч виявили неабиякий інтерес до діяльності низки волинських державних і комунальних підприємств, а також фірм, які відносять до сфери інтересів окремих бізнес-структур.

Попри постійні заяви керівництва країни щодо зменшення податкових перевірок для бізнесу, у 2018 році за графіком ДФС проведе на Волині документальні планові перевірки 134 платників податків. Про це повідомляє Перший.

Як розповіли фахівці ГУ ДФС у Волинській області, згідно Податкового кодексу України контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові: виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Таким чином, на початку року фіскали затверджують план-графік перевірок юридичних осіб, який оприлюднюють на веб-сайті ДФС України. Тому він є доступними для платників податків і громадськості.

Згодом, у цей документ можуть внести коригування, доповнивши перелік фірм. Також у плані чітко прописано місяць, коли податківці мають намір розпочати перевірку. Тож власники підприємств заздалегідь поінформовані, коли до них можуть завітати з перевіркою представники ДФС.

«Система моніторингу господарських операцій покликана виокремити і блокувати конкретні ризикові операції платника та визначити схеми мінімізації без втручання у діяльність сумлінних платників. Ця система дозволяє виявляти ризикові операції вже на стадії їх здійснення, разом із тим не допускати безпідставного тиску на бізнес. А тому контрольно-перевірочні заходи проводяться залежно від наявності ризиків несплати податків, а не розмірів задекларованих доходів (обсягів продажу)», - розповіла заступник начальника відділу організації роботи ГУ ДФС у Волинській області Олена Нікотіна.

Що цікаво, серед 134 волинських підприємств, які цьогоріч мають відбути планові податкові перевірки, не лише приватні, а й державні та комунальні підприємства.

Зокрема, фіскали мають перевірити документи на: ДП «Волиньвугілля», ДП Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська», ДП Шахта №1 «Нововолинська», шахта №9 «Нововолинська», шахта «Бужанська», «Нововолинськводоканал», а також КП «Луцьке підприємство електротранспорту» та ДКП «Луцьктепло». Окрім цього податківці пильно перевірятимуть роботу Цуманського, Ківерцівського, Маневицького, Городоцького, Старовижівського та Турійського лісових господарств.

Не обійшли увагою податківці підприємства будівельної сфери. Так, цього річ перевірки розпочалися і тривають на таких фірмах, як: «Гільдія нерухомості», «Реммеблі», «Західклінкергруп», «Олицький агробуд», «Атлант плюс», «Форест Україна», «Діпромісто», «Промбудсфера», «Луцькспецбуд», БК «Інвестор», «Західноукраїнська торгова компанія» і ТзОВ «Бетон Брук Сервіс».

Варто зауважити, що у графіку планових перевірок – багато потужних аграрних підприємств: «Західний Буг, «Колос», «Прилуцьк-Агро», ТзОВ «Україна-Баїв», «Агроситниця», Птахокомплекс «Губин» і навіть Агропромислова група «Пан Курчак».

Також податківці мають провести перевірки на таких відомих підприємствах, як «Ковельсільмаш», ФК «Волинь», ТОВ «Волиньмет», «Універмаг «Луцьк», «ЕНКО» і «Кроноспан-Україна».

Не менш цікавим є і той факт, що на цей рік заплановані податкові перевірки на багатьох підприємствах, які відносять до сфери впливу «Континіуму». Загалом у ІІ півріччі 2018 року перевірять діяльність одразу 14 фірм з кола цієї групи компаній.

Зокрема, у липні розпочнуться перевірки на ТзОВ «Континіум-Трейд», ТзОВ «КОМО-Експорт», ТзОВ «Західна теплоенергетична група», ТзОВ «Євротон-Ексклюзив» і на ТзОВ фірма «БРІС» ЛТД. У серпні фіскали планують завітають на ТзОВ «ВОГ-Трейд», ТзОВ «ВОГ-Ритейл» і на ТзОВ «Нафтотрейд-Капітал». А вже у вересні податкова перевірка чекає на ТзОВ «Вест-Ойл-Груп», ТзОВ «Порт-Сіті Груп», ТзОВ «Завод Галичина» та на СУАП «Західна нафтова група» у формі ТзОВ. Та після внесення коригувань до графіку планових перевірок фіскали вирішили додатково у серпні провести податкову перевірку на ТОВ «Трансшіпмент-ГАЗ» та ТОВ «Дельта Вест Ойл Груп».

У Головному управлінні ДФС України у Волинській області пояснюють, що проведення перевірок є невід’ємною складовою контролю за дотримання податкового законодавства.

За словами Олини Нікотіної, перевірочна робота в системі органів ДФС побудована на визначенні системи ризиків, які присутні у господарській діяльності платника.

«В середньому сума донарахувань на одну планову перевірку становить 398 тис.грн., в тому числі по юридичних особах становить 403 тис.грн., а по фізичних особах – 128 тис.грн. У І кварталі 2018 року провели 32 документальні планові перевірки бізнесу з 33 запланованих. Щодо фактичних перевірок, то цього року їх проведено 80, 78 з яких узгоджено. Загалом внаслідок перевірок донараховано 717 тисяч гривень, 396 тисяч – узгоджено. Вже сплачено 342 тисячі гривень», - розповіла Олена Нікотіна.

Заступник начальника відділу організації роботи ГУ ДФС запевнила, що система моніторингу господарських операцій покликана виокремити і блокувати конкретні ризикові операції платника та визначити схеми мінімізації без втручання у діяльність сумлінних платників.

«Ця система дозволяє виявляти ризикові операції вже на стадії їх здійснення, разом із тим не допускати безпідставного тиску на бізнес, - резюмувала Олена Нікотіна.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024