Представники деревообробної галузі просять Президента встановити чіткі норми реалізації деревини

26 Квітня 2018, 11:16
1255

Громадські організації, що представляють деревообробну галузь України, звернулися до Президента України Петра Порошенка з проханням сприяти встановленню чітких правил реалізації деревини, а також не допустити скасування мораторію на її експорт.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили керівники цих громадських організацій.

Як заявив голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський, на сьогодні лісопромисловий комплекс країни опинився у повному правовому вакуумі, оскільки 1 березня Окружний адміністративний суд визнав незаконним наказ №42 Державного агентства лісових ресурсів України.

«Сьогодні лісопромисловий комплекс опинився у повному правовому вакуумі. Єдиним документом, який регулював відносини у цій сфері, був наказ Держлісагентства від 19 лютого 2007 року. З ініціативи однієї волинської фірми через позов до суду цей документ було скасовано. На сьогодні відсутній будь-який документ, який би регламентував відносини в галузі», - сказав Соболевський.

За його словами, цей наказ держагентства регламентував організацію і проведення аукціонів з продажу необробленої деревини.

Соболевський зазначив, що згідно з положенням про роботу Держлісагентства, метою його діяльності є збереження лісів, а також забезпечення підприємств сировиною і забезпечення розвитку малих підприємств.

«Ми сьогодні, маючи 9,6 млн гектарів лісових площ, можемо вийти на товарооборот до 30 млрд євро на рік. Для цього є всі можливості. Але для цього необхідна прозора, зрозуміла державна політика в галузі лісопромислового комплексу », - наголосив він.

Голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України повідомив, що на сьогодні розроблено низку законопроектів, положень, які були схвалені представниками асоціацій та були подані до Держлісагентства, але не були підтримані регулятором.

«У результаті, досі положення не прийняті. Держлісагентство видало документ, який перекреслює Конституцію України, Господарський кодекс, нівелює інститут малого підприємництва. Весь цей документ зводиться до того, що підприємець повинен брати торбу, їхати до Києва і доводити, що йому необхідна сировина», - сказав Соболевський, наголосивши, що цей регуляторний акт повертає галузь у минуле.

Він додав, що ті законопроекти, які приймаються у Верховній Раді, також ставлять під загрозу існування галузі. Як приклад очільник асоціації навів ухвалений депутатами у першому читанні законопроект про концесії.

«Ми вже бачили спроби передати ліси в концесію. Лісовики, лісопереробними виходили під обласні ради і заявляли свою позицію про те, що ми не можемо передати ліси в концесії - оскільки це багатство народу України, і передавати його в приватні руки не можна. Тоді відстояли, бо не було закону про концесії», - сказав Соболевський.

Голова асоціації повідомив, що відсутність правової бази призводить до необгрунтованого зростання цін на деревину, і на сьогодні її вартість є економічно не обґрунтованою, при цьому ціни на лісозаготівлю не збільшуються.

«Ми ніколи так не побудуємо економіку, поставте такі ціни, які будуть економічно обґрунтовані. Деревообробні підприємства перейдуть від виготовлення дощок до виготовлення кінцевого продукту, збільшиться кількість робочих місць, товарооборот, відрахування до бюджету», - сказав Соболевський.

Присутній на прес-конференції голова Асоціації деревообробників і лісозаготівельників Львівської області Микола Когут заявив, що підтримує позицію Соболевського, і наголосив, що представники асоціацій хочуть знайти мирні шляхи розв’язання озвучених проблем. Він повідомив, що Президент України Петро Порошенко, незважаючи на тиск, підписав закон про мораторій на продаж лісу, і за його ініціативою було проведено раду по всьому лісовому комплексу.

«І тепер ми звертаємося до Президента, щоб він нас почув і взяв під особистий контроль ситуацію, щоб не допустити напруги в галузі. Ми хочемо чесні правила на ринку деревини,  а не схеми і  не закулісні переговори», - підкреслив Микола Когут. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024