Волинь прагне стати лідером в «зеленій» економіці, – Кошарук

29 Квітня 2018, 09:03
1203

Заступник голови Волинської ОДА назвав конкретні приклади роботи області в напрямку сталого розвитку.

Сергій Кошарук опублікував на персональному сайті статтю «На часі «зелена» модернізація області», у якій йшлося про успішне проходження цілого ряду проектів у напрямку «зеленої» економіки. Про ці успіхи заступник голови Волинської облдержадміністрації розповідав на міжрегіональній конференції «Зелені рішення» бізнесу – єднання для сталого розвитку» у Дніпрі. Подаємо матеріал без змін.

«Впровадження у нашій області «зеленої» економіки є невід’ємною складовою курсу до Євросоюзу. Адже ми межуємо з європейськими країнами, і важливо, як ми, переймаючи їхній досвід, впроваджуємо у себе сталий розвиток (так би мовити міжнародний тренд, універсальну політичну стратегію для національного та міжнародного рівнів) та яких результатів досягли.

Уже доведено і підтверджено, що економічний розвиток неможливий без кардинальної зміни нинішньої економічної моделі. Існують країни, які на власному прикладі доводять переваги «зеленої економіки». Я маю на увазі Німеччину – успішний приклад країни, яка впевнено крокує до «зеленої економіки». Саме у німців ми, волиняни, найбільше вчимося тому, як екологізувати нашу економіку. Волинська область активно співпрацює з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ. Зокрема, після підписання Меморандуму порозуміння з Програмою сприяння зеленій модернізації української економіки, у лютому 2017 року відбулась робоча нарада ініціативної групи, за результатами якої було затверджено операційний план дій.

Укладено Меморандум між Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), що реалізує Програму сприяння зеленій модернізації української економіки, Волинською обласною радою, Волинською облдержадміністрацією, Волинською ТПП, Волинським обласним об’єднанням організацій роботодавців та ГО “Інститут європейської інтеграції” з метою створення передумов, для розвитку зеленої економіки у регіоні та реалізації Стратегії розвитку Волинської області 2020.



Стратегії розвитку «Волинь 2020». Визначено місію Стратегії: Велика Волинь – європейський регіон сталого розвитку та національних парків. Цілями енергетичної Стратегії Волинської області до 2020 року є заміщення природного газу енергоресурсами, отриманими з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива, зниження енергоємності виробництва, зменшення втрат теплової енергії, створення індустрії виробництва палива і котельного обладнання, що працює на біомасі. Потенціал біопалива Волинської області є достатнім, наявного біопалива достатньо для заміщення 21% ПЕР або 59% природного газу, що використовуються основними споживачами області.

У травні 2017 року Волинською облдержадміністрацією та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй було підписано Меморандум про партнерство в рамках проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі України». Спільно розроблений проект Регіональної цільової програми використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Волинській області. Нині відбувається процес актуалізації Стратегії розвитку Волині. Пропонується окремим пріоритетом визначити напрямок «Економіка сталого розвитку». Після чого планується винести програму для схвалення депутатам обласної ради.

Для просування «зелених» ідей на Волині, 17 серпня 2016 року укладено Меморандум між Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), що реалізує Програму сприяння зеленій модернізації української економіки, Волинською обласною радою, Волинською облдержадміністрацією, Волинською ТПП, Волинським обласним об’єднанням організацій роботодавців та ГО «Інститут європейської інтеграції» з метою створення передумов, для розвитку зеленої економіки у регіоні та реалізації Стратегії розвитку Волинської області 2020.

Завдяки регіональній програмі енергоефективності впроваджено систему моніторингу використання енергоресурсів в бюджетній сфері, завдяки чому економія в 2017 році склала 7%. (більше 10 млн. грн..). Ще одним заходом з енергоощадності є термомодернізація бюджетних установ. Для проведення термореновації бюджетних будівель розроблено механізм застосування ЕСКО-контрактів. Нині подано заявку на участь в спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» щодо повної термореновації 63 будівель медичних закладів Волині на суму 9,3 млн. євро пільгового кредиту (22 роки з пільговим періодом – 5 років). Крім того, підготовлені проекти місцевих програм та порядків витрачання коштів до них з застосуванням принципів солідарності місцевих та державного бюджетів з умовами реалізації державної програми «теплих кредитів».


 

«Угода мерів» – загальна ініціатива Європейського Союзу за участю місцевих і регіональних органів влади, які беруть на себе добровільні зобов'язання підвищити енергоефективність та використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. 24 лютого 2017 року підписана заява-зобов’язання територіального координатора “Угоди мерів”. Протягом 2017 року в області підписано 10 угод: Володимир-Волинська і Устилузька міські ради Володимир-Волинського району, Шацька, Люблинецька селищні ради, Вишнівська, Павлівська, Смолигівська, Литовезька, Дубівська, Княгининівська сільські ради.

Також розроблений механізм поворотної фінансової допомоги (Револьверний Фонд) зокрема, для напрямків:

  • термомодернізація житлових та бюджетних будівель;
  • інсталяція систем забезпечення теплою водою, які використовують сонячну енергію (сонячні колектори) у публічних будівлях громади (дитсадки, школи, спортивні заклади тощо);
  • реконструкція систем вуличного освітлення з переходом на використання світлодіодних ламп;
  • організація енергетичного кластеру для утворення біопалива (з відходів: с/г робіт і переробки деревини, обслуговування зелених насаджень, очистки меліоративних канав та ЛЕПів тощо) та перетворення його у електричну (Зелений тариф) та теплову енергії (використання для тепло забезпечення бюджетного сектору або для тепличного господарства);
  • інсталяція домашніх та комерційних сонячних електростанцій.

Нині в Люблинецькій ОТГ триває реалізація пілотного проекту зі встановлення домашньої сонячної електростанції з використанням створеного револьверного фонду громади.

Все це сьогодні вже працює в області, і ці ж напрацювання можуть стати серйозною основою енергетики наших новостворених громад. Завдяки політичній волі голови Волинської ОДА Олександра Савченка маємо на меті стати лідерами в галузі зеленого будівництва, відновлювальних джерел енергії та зеленого виробництва. Адже досягти максимально повної віддачі регіону можливо лише за рахунок реалізації курсу «зеленої» економіки».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024