Півтора мільйона боргу, несправна техніка та страшні приміщення: СВК імені Ватутіна «запускає» на свої поля інвестора

28 Квітня 2018, 13:35
Леонід Бардабуш 3158
Леонід Бардабуш

Сільськогосподарський виробничий кооператив імені Ватутіна, що діє в селі Топільне Рожищенського району, приймає на свої поля інвестора – групу компаній ТМ «Вілія».

Розповів про це керівник господарства Леонід Бардабуш на зборах у п’яницю, 27 квітня.

Проте члени СВК налякані, що «Вілія» відбере в них землі та нічого їм не залишить. Така думка закроїлася в селян через те, що їх ніхто попередньо не проінформував про інвестора. Тому топільненці кілька днів жили слухами про те, що склади з зерном для паїв опечатані, і його ніхто не видаватиме. Окрім того, була думка, що землі господарства хочуть рейдернути.

Але 27 квітня зібрали збори, аби розповісти, що насправді відбувається на господарстві.

Очільник СВК імені Ватутіна Бардабуш назвав присутнім декілька причин, чому господарство пускає інвестора ТМ «Вілія» на свої поля.

За його словами, по-перше, будівлі СВК дуже старі, вони потребують ремонту. Водопровід у жахливому стані – руйнується. Друге – це техніка.

«Так, ми купили два трактора, які нормально функціонують. Проте комбайни та інша техніка потребує значного ремонту», – зауважив Леонід Бардабуш.

Наступна причина – це кошти. В господарства на сьогоднішній день є 700 тисяч кредитного ліміту, 500 тисяч ще винні за техніку, яку придбали восени, а також на 300 тисяч закупили мінеральних добрив. В результаті СВК має боргу в сумі 1,5 мільйона гривень.

«Щоб його погасити, потрібно продати 300 тонн зерна, залишиться в нас всього 100 тонн, і що ж ми за них можемо купити, якщо все дуже дороге: і паливно-мастильні матеріали, і салітра, та й інше. Все потребує великих коштів, і тому не знаю, як це все витримати», – зауважив Бардабуш.

Громада прийшла на збори в СВК імені Ватутіна
Громада прийшла на збори в СВК імені Ватутіна

Окрім того, тваринництво, каже очільник, ніхто на сьогоднішній день не хоче брати. Та й доїть СВК дві тисяч літрів молока в рік на корову. За словами Бардабуша, це немає нічого.

«Ще одне, люди-пенсіонери, а їх 640 чоловік, просять кошти за майнові паї. А коштів то немає. До нас хочуть йти інвестори з Вишеньок та хмельницькі хлопці. За ніч можуть, дійсно, рейдернути землі, що ми й опам’ятатися не встигнемо, адже ми не захищені. Можемо залишитися без нічого, і люди теж. Тому й пускаємо «Вілію», – розповів Леонід Бардабуш.

За словами керівника СВК, вони домовилися з «Вілією», що 300% даватимуть за майнові паї, не 10% – як в Пожарках і Кобчі, і не 20% – як в Кременці. За земельний пай дадуть п’ять тисяч, або тонну зерна.

Присутні в залі зауважували, що хочуть так, аби люди в селі не були ображеними.

«Таке нерозуміння через те, що людей не проінформували, що буде інвестор. Тому всі налаштовані негативно, адже не хочуть втратити те, що мають. Інформації не надали до сьогодні в достатній кількості», – зазначив топільненець Микола Присяжнюк.

Микола Дей
Микола Дей

Начальник юридичного профільного відділу на підприємстві «ВолиньЗерноПродукт», що входить у ТМ «Вілія», Микола Дей розповів, що всі працюватимуть, так як працювали, а діяльність на полях здійснюватиме «Вілія».

«Сільськогосподарський виробничий кооператив створили пайовики, які ввійшли зі своїми землями в це господарство. Всі учасники є асоційованими членами кооперативу, тобто всі рішення приймають власники, що створили його. На сьогоднішній день була пропозиція, щоб діяльність тут здійснювала компанія «Вілія», яка включає в себе більше 10-ти підприємств на території Волинської та Рівненської областей. Відбулися збори, на яких прийняли трьох нових учасників до кооперативу, які внесли кошти на рахунок підприємства. І обрали нового голову кооперативу – виконавчого директора Олександра Шульського», – роз’яснив Микола Дей.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024