Нововолинськ самостійно здійснюватиме функції архбудконтролю

06 Травня 2018, 09:00
Нововолинськ має нові містобудівні повноваження  1319
Нововолинськ має нові містобудівні повноваження 

На Волині друге місто має нові містобудівні повноваження.

Акт приймання-передавання днями підписали Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев та Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков.


Про це повідомляє Тамара Зубенко, консультант з комунікацій Асоціації міст України.


Нововолинськ, де проживає понад 50 тисяч людей, відтепер самостійно здійснюватиме функції архбудконтролю. Нові містобудівні повноваження місто отримало у рамках децентралізації держархбудконтролю. Це друге місто Волинської області після Луцька, що нині самостійно виконуватиме містобудівні повноваження.

Відтепер перевіркою архітектурно-будівельного процесу в НововолВіинську займатиметься новоутворена інспекція. До її повноважень також належить надання адмінпослуг у будівництві, а у разі необхідності зупинка самочинних будівельних робіт та притягнення порушників містобудівного законодавства до відповідальності.

У парламентському Комітеті з питань будівництва, містобудування і ЖКГ на розгляді є законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю)» №7266-1 від 20.11.2017 року.

Асоціація міст України вважає недопустимим позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень у сфері держархбудконтролю. 

На квітневій нараді «Децентралізація системи держархбудконтролю: можливості та ризики для розвитку регіонів» висловили зауваження щодо цього проектує:

  • не передбачено процедуру оскарження рішення (в судовому порядку), прийнятого центральним органом виконавчої влади;
  • у випадку неправомірного зупинення таких повноважень органів місцевого самоврядування відсутня відповідальність центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань держархбудконтролю за належне надання населенню послуг із держархбудконтролю;
  • прийняття на законодавчому рівні процедури тимчасового припинення повноважень органів місцевого самоврядування, які по факту держава делегувала на місцевий рівень, може створити прецеденти до відміни інших делегованих державою повноважень (у сфері освіти, охорони здоров’я тощо).

Зокрема, Асоціація міст України пропонує виключити пункт 2 частини 6 статті 41-2 та частини 8, якими передбачено процедуру тимчасового зупинення повноважень органів місцевого самоврядування щодо здійснення ними держархбудконтролю за поданням головного інспектора будівельного нагляду.
 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024