Володимир-Волинський: з'ясували права та свободи землевласників

12 Травня 2018, 12:55
Обговорили права та свободи 1185
Обговорили права та свободи

У Володимир-Волинській райдержадміністрації відбулося виїзне засідання робочої групи обласного оперативного штабу із забезпечення прав і свобод землевласників та землекористувачів та їх майнових прав.

Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

Зустріч, яка відбулась 11 травня, очолив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. Спільно із обласною групою працювала голова райдержадміністрації Наталія Василець.

На зустріч прибули голови об’єднаних територіальних громад району, землевпорядники, реєстратори та працівники управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

«Зокрема, поштовхом до нашої зустріч став колективний лист-зверненням, що надійшов до оперативного штабу при облдержадміністрації від п'яти керівників сільськогосподарських підприємств щодо незаконних дій іншого підприємства.» — зазначив у вступному слові Юрій Мефодійович.

Відтак, заступник начальника управління-начальник відділу у Володимир-Волинському районі міськрайонного управління у Володимир-Волинському районі та м.Володимирі-Волинському Головного управління Держгеокадастру Оксана Гжиб окреслила використання земель на території Володимир-Волинського району.

За її словами, загальна площа району становить 103 тисячі 800 гектарів. Площа земель сільськогосподарського призначення – 67% від загальної площі. Із них: у державній власності знаходиться 31%, у приватній – 68%, решта – комунальній власності.

«На території району всього розпайовано 39 тисяч 241 гектар землі, із яких передано в оренду 58% (22 тисячі 853 га). Сюди ж входить і оренда невитребуваних паїв – це 1897 гектарів, 40% - це площа земель одноосібних господарств.» - зазначила Оксана Антонівна. 

Протягом 2017 - початку 2018 років укладено нові договори оренди на земельні частки паїв на 829,5 га. Середній розмір орендної плати становить 890 гривен за 1 га, що становить 3-4% вартості нормативно-грошової оцінки земель.

Юрій Горбенко наголосив, що прийняття рішень про надання в оренду невитребуваної землі, яка вкраплена в уже орендований масив, необхідно попередньо узгоджувати із орендарями цих масивів.

Торкнулася доповідач і питань інвентаризації земель та  передачі земель державної власності у комунальну. Адже Володимир-Волинський район - один із перших на Волині, де уже зовсім швидко землями розпоряджатимуться об’єднані територіальні громади.

«На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 року «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад» на території району планується передати 3 тисячі 736 гектарів сільськогосподарських земель державної власності. З них необхідно проінвентаризувати орієнтовно 113 земельних ділянок на площі 2 тисячі 13 гектарів,» - резюмувала Оксана Гжиб.

Згідно затвердженого графіка, у травні будуть передаватися земні на території Зарічанської громади, у червні – Зимнівської, у липні – Оваднівської та у вересні – Устилузької. Тож, Юрій Горбенко акцентував увагу на тісній співпраці усіх причетних до цього процесу служб.

Своєю чергою, заступник начальника - начальник Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Степан Білан розповів про проведення перевірок щодо законності та цільового використання земель сільськогосподарського призначення на території району.

Чимало питань, які ставили присутні Степану Володимировичу, стосувалися невитребуваних паїв, укладання договорів оренди та земельних торгів.

У форматі діалогу обговорили правові засади роботи державних реєстраторів райдержадміністрації та ОТГ щодо недопущення порушень під час державної реєстрації права оренди і права власності та особистої відповідальності посадових осіб при здійсненні таких дій із представником Головного територіального управління юстиції у Волинській області Тарасом Греньом.

Отримати відповіді від представників цього державного органу ще на низку питань державні реєстратори району матимуть змогу під час наступної зустрічі, яка відбудеться уже на наступному тижні.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024