У Луцьку відкриють перинатальний центр

12 Травня 2018, 18:23
Волинський обласний перинатальний центр 6560
Волинський обласний перинатальний центр

Цьогоріч у Луцьку мають відкрити сучасний заклад надання медичної допомоги для новонароджених та їх мам – Волинський обласний перинатальний центр.

Олександр Савченко, голова облдержадміністрації, 10 травня особисто проінспектував будівництво, повідомляє Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Інспекція будівництва
Інспекція будівництва

За словами начальника управління капітального будівництва облдержадміністрації Станіслава Наумчика, проект складається з п’яти етапів, а саме: реконструкція з прибудовою будівель Волинського обласного перинатального центру, будівництво акушерсько-гінекологічного корпусу, жіночої консультації, реконструкція зовнішніх інженерних мереж та капітальний ремонт неонатального корпусу дитячого територіального медичного об’єднання.

Загальна вартість будівельних робіт відповідно до проектно-кошторисної документації становить більше 230 млн грн.

Виконали 95% запланованих робіт
Виконали 95% запланованих робіт

«Наразі виконано 95 % запланованих робіт та освоєно майже 213 мільйонів гривень. Однак, коштів не вистачає на придбання спеціалізованого обладнання. Відтак, звернулися із листом-проханням до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсамана щодо виділення 10 мільйонів гривень, але і цього буде замало для повноцінного функціонування перинатального центру. Тож сподіваємося на допомогу інших партнерських програм, які намагаємося залучити,» – зазначив Станіслав Сергійович.

Капсулу і перший камінь заклали ще у 2000 році. Разом з тодішнім головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком на цій події був і Президент України Леонід Кучма, якого голова ОДА тоді попросив стати «хрещеним батьком центру». Але, через проблеми із фінансуванням, будівництво медзакладу розпочали аж у 2012 році.

Проект свого роду унікальний, адже будували його «з нуля», відтак врахували всі найновіші технології та вимоги часу. В цілому Волинський обласний перинатальний центр розрахований на лікування близько 5 тисяч пацієнтів і працюватимуть тут 450 лікарів. Щороку планують проводити 2,5 тис. пологів.

Перинатальний центр зсередини
Перинатальний центр зсередини

«Всім відомо, що стіни не лікують, лікують спеціалісти висококваліфіковані і високотехнологічне обладнання. Для того, щоб надавати якісну, безпечну і доступну допомогу потрібне обладнання. Це дихальні апарати для дітей, різні варіанти цього обладнання, монітори для спостереження за станом новонародженого…..саме дітей. Найбільш дороговартісна частина обладнання – це саме обладнання для діток, для їх реанімації, для їх виходжування та лікування. І, сподіваємося, нам його закупляють,» – зауважила керівник Волинського обласного перинатального центру Ніна Загребельна.

Олександр Савченко оглянув кожен поверх новозбудованого приміщення – палати, операційні, санвузли, технічні приміщення тощо. В цілому роботою будівельників залишився задоволений. Разом із тим, висловив надію, що вже цього року будівництво буде завершено і обласний перинатальний центр відкриє двері для пацієнтів. Задля цього готовий навіть звертатися до народних депутатів України від Волині, адже лікуватимуться тут волиняни із різних куточків краю.

Перевірка обладнання
Перевірка обладнання

«В цьому році ми повинні ввести його в дію. Ті умови, які ви бачили в старих приміщеннях, вони не надихають. Мені здається, що це одна із причин, чому в нас падає народжуваність. А в такому красивому приміщенні з новітнім обладнанням та першокласними фахівцями – все буде зовсім по-іншому. Медицина Волині завжди славилася і є однією із найкращих, а, дай Бог, із введенням цього об’єкту в дію, ми точно будемо найкращі,» – резюмував Олександр Савченко.

«В цьому році ми повинні ввести його в дію,» – Олександр Савченко
«В цьому році ми повинні ввести його в дію,» – Олександр Савченко


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024