Український вчений створив біопрепарат на заміну гербіцидам та пестицидам

14 Травня 2018, 11:04
1477

Унікальний біологічний препарат нового покоління, який може відвернути стрімку деградацію сільськогосподарських угідь не тільки в Україні, а й по всьому світу, винайшов кандидат технічних наук з Херсона Сергій Осипенко.

Про це пише «Агровері».

За п’ять років досліджень він розробив біогель – суперефективну заміну гербіцидам та пестицидам. Це екологічно чиста суміш торфу, сапропелю (донного мулу), біогумусу, часточок моху та лишайників. Вона не тільки відновлює мікрофлору ґрунтів, оздоровлюючи їх, а ще й допомагає утримувати продуктивну вологу, підвищуючи врожайність. Це в умовах глобальних змін клімату та наступу посухи дуже актуально не тільки для степового півдня України, а для багатьох країн Африки та Латинської Америки.

На технологію виробництва біогелю після успішних випробувань на базі двох десятків дослідних господарств та агрофірм Сергій Осипенко вже отримав близько півсотні патентів — від України до США та Канади.

Він і сам розгортає його випуск у Херсоні, сподіваючись уже цьогоріч отримати від 150 до 200 тонн цього продукту. Це дуже немало, враховуючи те, що на обробку одного гектара поля зернових потрібно лише півтора літри біогелю.

«Біогель у світі викликає таку цікавість, що заявки на його придбання надійшли з Аргентини, ПАР, Колумбії, Китаю, Угорщини та Польщі», — говорить Сергій Осипенко.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024