10 фактів про угоди із сімейними лікарями

25 Травня 2018, 18:30
Перебіг медичної реформи 1075
Перебіг медичної реформи

У Луцьку розповіли про перебіг медичної реформи, а також про те, як укладати угоди із сімейними лікарями.

Про це повідомили на прес-конференції у Волинському обласному управлінні охорони здоровя у п’ятницю, 25 травня.

Бізнес.Район зібрав факти, яких ви могли не знати про декларації із сімейними лікарями.

1.Громадяни не зобов’язані укладати угоди з лікарями за місцем прописки чи місцем проживання. Згідно із законодавством України громадяни можуть із будь яким лікарем, який відноситься до первинної ланки надання медичної допомоги, у будь-якому місті України за власним вибором. Однак, слід пам’ятати, що це ускладнить чи взагалі унеможливить надання послуги вдома.

2. Для того, щоб отримати амбулаторну картку у попередньому місці зберігання, потрібно звернутися із відповідною заявою до головного лікаря закладу. Таку процедуру ввели тому, що амбулаторні картки почали губитися після видачі пацієнту. Це спричиняло багато непорозумінь та конфліктів між лікарями та пацієнтами.

3. Гроші за обслуговування пацієнтів лікарі отримують тільки після того, як заклад медичної допомоги зареєструється у єдиній державній системі Healthy. Ця система працюватиме із липня 2018 року, тому кошти за обслуговування пацієнтів лікарі отримають не одразу. Цікаво, що гроші отримуватиме не безпосередньо лікар, а заклад, де той працює.

4. Є 6 груп пацієнтів, які мають різну капітаційну ставку за віком пацієнтів. На основі цієї ставки відбуватиметься фінансування первинної медичної допомоги. За пацієнтів віком  від 0 до 5 років – 1 480 гривень на рік, від 5 до 18 років – 814 гривень на рік, 18 – 40 років – 370 гривень на рік, 40 -65 років – 444 гривень, понад 65 років – 740 гривень.

5. Декларації краще підписувати влітку поки немає черг. Восени настане період захворюваності на гострі распіраторні вірусні інфекції. У медичних закладах створяться черги, тому лікарі не зможуть одразу підписати угоду.

6. Якщо лікар підписав угоду із 2 тисячами 200 пацієнтами, то більше не може підписувати  декларацій. Йдеться про якість обслуговування пацієнтів. У Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги 3 спеціалісти підписали  1 316, 1 237  та 1 210 декларацій.

7. На Волині понад 4 тисячі громадян зареєструвалися за місцем проживання. У Луцьку – понад 2 тисячі.

8. Якщо пацієнт не заключив угоду із сімейним лікарем, то держава надає йому субвенцію у розмірі 240 гривень. Такий пацієнт має право на отримання медичної допомоги у порядку черги.

9. Заробітна плата лікаря буде визначитися кількістю підписаних декларацій та кількістю пацієнтів, яких він обслуговує. Це мотивуватиме молодих лікарів залучати до підписання угод тих пацієнтів, які сумніваються щодо потрібності декларації Держава надасть можливість конкуренції між лікарями.

10. Двічі на рік пацієнт має право змінити сімейного лікаря. При цьому попередня угода анулюється. Також у перспективі створять систему,  у якій можна буде подивитися скільки угод підписав лікар, а також скільки пацієнтів від нього відмовилися.


 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024