Депутати планують об'єднати програми будівництва житла

26 Травня 2018, 15:26
1179 Джерело: Фото ілюстративне

Програма спрямована на подолання тенденції до стрімкого скорочення населення, створення додаткових умов для забезпечення молоді житлом, активізації інвестиційної діяльності у сфері іпотечного кредитування та житлового будівництва для молодих сімей і одиноких молодих громадян

Постійна комісія обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства розглянула проект рішення Про затвердження звіту про виконання обласної довгострокової цільової програми «Житло для молоді» на 2013-2017 роки.

Про це повідомляє прес-центр волинської обласної ради.

Інформацію щодо цього питання надала директор регіонального управління ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Тетяна Воробйова. Вона повідомила, що  за 2013-2017 роки надано 24 кредити, придбано житла загальною площею 1 551,28 кв. м.

Ініціатори Програми переконують, що вона  спрямована на подолання тенденції до стрімкого скорочення населення, створення додаткових умов для забезпечення молоді житлом, активізації інвестиційної діяльності у сфері іпотечного кредитування та житлового будівництва для молодих сімей і одиноких молодих громадян. Передбачається надання молодим родинам, де вік подружжя не перевищує 35 років, і одиноким молодим громадянам (віком до 35 років включно) довготермінового державного кредиту  для придбання житла.

Депутати взяли інформацію про звіт до відома та рекомендували його до розгляду на сесії.

Разом з тим, новий проект обласної цільової програми «Житло для молоді» на 2018-2020 роки викликає в депутатів чимало запитань.

Засідання комісії
Засідання комісії


Голова комісії Юрій Цейко вважає, що програма повинна була б працювати таким чином, аби ті молоді люди,  які нею скористалися, залишилися працювати в Україні.

«Виходить так, що ми безкоштовно навчаємо молодих людей, потім допомагаємо державним коштом з житлом, а вони працюють за кордоном на чужу економіку», - зауважив Юрій Цейко.

З такою позицією згоден і Володимир Яренчук.  

Леонід Стефанович вважає, що житлові програми, які передбачають бюджетне фінансування потрібно об'єднувати. Більшість комісії також поділяє цю позицію.

Між тим, директор фонду Тетяна Воробйова просила депутатів підтримати проект нової програми. Вона переконує, що, таким чином, доступ до державних програм матиме міське населенння.

«Сільські жителі користуються програмою «Власний дім» , а мешканці міст до неї долучитися не можуть», - аргументувала свою позицію Тетяна Воробйова.


Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми 33,4 млн гривень (кошти державного бюджету 7,9 млн, обласного бюджету 8,4 млн, місцевих бюджетів 14,3 млн гривень, інші ресурси 2,8 млн гривень).


Депутати висловили припущення, що ці показники не будуть забезпечені реальним фінансовим ресурсом, а, відтак, програма буде не дієвою. Але попри такий скептицизм комісія рекомендувала проект рішення до розгляду на сесії обласної ради. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024