«Молитовний сніданок — цікава форма управлінської діяльності», — Павло Унгурян

01 Червня 2018, 18:00
Перший молитовний сніданок Волині 8466
Перший молитовний сніданок Волині

Дійство пройшло 1 червня, у Міжнародний День захисту дітей, у стінах Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка.

Україна є третьою країною в світі, яка проводить молитовні сніданки. Традиція розпочалась не так давно. 31 травня відбувся сьомий Національний молитовний сніданок у Києві, який зібрав більше 700 людей. 

Волинь теж почала організовувати такі зібрання в себе. На перший молитовний сніданок Волині прибуло багато гостей. Серед який Павло Унгурян, народний депутат України та організатор Національних молитовних сніданків, Уляна Супрун, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України, Олександр Духовний,  головний рабин Києва і України громад прогресивного юдаїзму, митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Також були присутні конгресмени США Джим Слеттері та Роберт Д. Мак'юен. Були представники влади Волинської області: Ігор Палиця та Олександр Савченко. Також інші почадовці, духовне верховенство, голови міських та сільких рад, бізнесмени, меценати, науковці, медики, педагоги, представники різних політичних поглядів та різних вірувань.

Сніданок розпочали з молитви «Отче наш». Після чого, протягом сніданку гостей чекала чудова культурна програма та молитви за Україну, місто Луцьк, дітей, матерів, молодь, воїнів АТО. 

Молитву за Україну виголошували митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Молитву за Україну виголошували митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Під час молитовного сніданку був оголошений благодійний збір коштів на гемоаналізатори для дитячих лікарень з метою раннього виявлення онкологічних захворювань крові. Взяти участь у зборі коштів можна було у декілька способів: перерахувавши гроші на розрахунковий рахунок Волинського обласного дитячного територіального медичного об’єднання або ж залишивши пожертву та сертифікати учасників благодійного заходу у скриньках, що стояли в залі. До слова, збір коштів триватиме від 1 до 8 червня 2018 року.

Скринька для благоднійних коштів
Скринька для благоднійних коштів

Історія молитовних сніданків розпочала у 1953 році в Америці. Їхнім нинішнім координатором є Михайло Жовнір, українець за походженням. Який теж був присутнім на першому молитовному сніданку Волині.

Михайло Жовнір
Михайло Жовнір

До вітального слова дроучились Ігор Палиця, Олександр Савченко та Ігор Поліщук. 

«Сьогодні тут присутні служителі храмів різних конфесій, люди різних професій, посадовці, воїни АТО. Усі зібралися, щоб помолитись. Ми повинні пам’ятати заповіді Божі та дотримуватись їх. Тоді все вийде. Я прагну прожити так, щоб ніхто моїм дітям не сказав, що я зробив щось погане або ж не виконав обіцянки. Перший молитовний сніданок Волині співпав з Днем захисту дітей. Це не випадково. Діти – це наше майбутнє, це наше все. Давайте допоможемо їм», — сказав Ігор Палиця, голова волинської обласної ради.

Ігор Палиця, Олександр Савченко та Ігор Поліщук
Ігор Палиця, Олександр Савченко та Ігор Поліщук

«Волинь – це одна з тих територій України, яка має перспективу і розвивається. Хочу зазначити, що на Волині на один мільйон людей припадає 241 тисяча дітей. Майже половина дійте повинна отримувати від держави допомогу. Близько 5,5 тисяч наших дітей мають проблеми зі здоров’ям. Я не сумніваюсь, що кожен з нас перерахує кошти, щоб допомогти їм», — сказав Олександр Савченко, голова волинської ОДА. 

Також він зазначив, що на Волині на сьогодні ситуація є більш-менш керованою, хоча зараз є 220 дітей-сиріт, які не мають батьківських домівок. Ними опікують громадські та релігійні організації, влада та всі небайдужі. Сьогодні будується три будинки сімейного типу, 18 інклюзивно-ресурсних центрів для дітей з вадами. У Володимир-Волинську такий вже працює.

«Сьогодні особливий час, коли за одним столом зібралися люди різних соціальних статусів, віросповідань та політичних переконань для того, щоб об’єднатись та помолитись за Україну та її дітей. Дякую Волинські раді церков та Богу, за те, що у нас вперше відбувся молитовний сніданок», — виступив з вітальним словом Ігор Поліщук. 

Особливим гостем на першому молитовному сніданку була Уляна Супрун, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України.

«Ми з моїми колегами багато їздимо Україною для того, щоб запроваджувати трансформацію в системі охорони здоров’я, яка стосується кожного українця та українки. Я  дякую українським церквам та релігійним організаціям, які допомагають нам не забувати про дійсно цінне. Роль, яку вони відіграють, у підтримці розвитку охорони здоров’я переоцінити важко», — сказала Уляна Супрун.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Павло Унгурян, народний депутат України та організатор Національних молитовних сніданків привітав Волинь з першим сніданком. 

«Я хочу вас запитати. Ми знаємо, що таке сніданок, бо ми снідаємо щоранку. Ми знаємо, що таке молитва, бо ми, я сподіваюсь, всі молимось. Але що таке молитовний сніданок? Це не схоже на нараду керівників або весілля. До того ж, склад колективу особливо. Молитовний сніданок — цікава форма управлінської діяльності, яка покликана об’єднати за одним столом асолютно різних людей», — сказав Павло Унгурян. 

Павло Унгурян
Павло Унгурян

За його словами, станом на 1 січня 2018 року Україна ввійшла в 30-ку найстаріших країн світу. Народжуваність не встигає за смертністю. Частка людей похилого віку, 60 років і більше, вже 25% населення України. Павло Унгурян закликав боротися проти абортів та штучних переривань вагітності, щоб вирішувати цю ситуацію.

«Сніданки проголошують християнські цінності. Якщо нація має такі, то вона стане могутньою», — резюмував свій виступ народний депутат.

Конгресмени США теж виступили з вітальним словом. Джим Слеттері був в Україні ще 20-річним студентом. Приїхавши знову сюди, був вражений, наскільки Україна розвинулась з того часу та які вона має перспективи. Роберт Д. Мак'юен розповів про важливість спілкування з Богом та любові до ближніх. 

Конгресмени США
Конгресмени США

Молитву за Волинь виголошували заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кашарук та депутат Волинської облради Юрій Гупало.

 

Молитва за Волинь
Молитва за Волинь


Молитву за дітей виголошували головний лікар Луцького клінічного пологового будинку Михайло Токарчук, генеральний директор Волинського обласного дитячного територіального медичного об’єднання Сергій Ляшенко та головний лікар Луцької міської державної поліклініки Оксана Лящинська.

Молитва за дітей
Молитва за дітей

До вітального слова приєднався Олександ Духовни, головний рабин Києва і України громад прогресивного юдаїзму.

Олександр Духовний
Олександр Духовний

До молитви за військовослужбовців були запрошені військові капелани.

Молитва за військовослужбовців
Молитва за військовослужбовців

Молитва за військовослужбовців
Молитва за військовослужбовців

Молитву за Луцьк виголошували Сергій Була, Валерій Бондарук та Юлія Вусенко. 

Молитва за Луцьк
Молитва за Луцьк

Молитва за українські родини
Молитва за українські родини

Молитва за українські родини
Молитва за українські родини

Молитовний сніданок
Молитовний сніданок

Ведучі молитовного сніданку
Ведучі молитовного сніданку

Частування на сніданку
Частування на сніданку

Молитовники з молитвами
Молитовники з молитвами

Хор «Дзвіночок»
Хор «Дзвіночок»

Співали пісню мамі
Співали пісню мамі

Музична школа №3
Музична школа №3

Розміщення гостей за столами на молитовному сніданку
Розміщення гостей за столами на молитовному сніданку

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024