Волинським фермерам здешевили кредити

13 Червня 2018, 15:05
Фото ілюстративне 1598
Фото ілюстративне

Відбулося перше у цьому році засідання комісії з питань організації пільгового кредитування підприємств агропромислового комплексу з обласного та державного бюджетів.

Засідання відбулось 12 червня.

Про це повідомляє департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації. 

 «Ця форма підтримки агровиробникам орієнтована на малі та середні господарства на селі», — підкреслив директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко.

Начальник відділу обліку та фінансів департаменту АПР Алла Кравчукінформувала, що згідно порядку відшкодування коштів, з державного бюджету відшкодовується облікова ставка Національного Банку України підприємствам, які займаються овочівництвом, садівництвом, ягідництвом та тваринництвом. Агрогосподарства, що займаються іншими видами діяльності мають право відшкодування 0,5% облікової ставки НБУ.

Окрім того, постановою КМУ від 07.02.2018 року № 254 внесено зміни до постанови КМУ від 29.04.2015 року № 300. У 2018 році компенсація надається господарствам, які мають чистий дохід від реалізації за останній рік до 20 млн грн за короткостроковими кредитами та середньостроковими кредитами.

 Комісія розглядала дві заявки на пільгове кредитування з державного бюджету:

  • СФГ «ЮСКО-АГРО» Ківерцівського району. Підприємство займається овочівництвом. Претендують на компенсацію однієї облікової ставки НБУ у сумі 7416 грн.
  • ФГ «КАРПО-АГРО» Володимир-Волинського району. Вид діяльності — вирощування зернових та технічних культур. Господарство претендує на компенсацію 0,5% облікової ставки НБУ у сумі 71636 грн.

 Обидві заявки були одноголосно підтримані членами комісії.

 А також, комісія розглянула 2 заявки ФГ «Рідний сад» Луцького району на пільгове кредитування в рамках Комплексної програми розвитку АПК Волинської області на 2016-2020 роки.

Фермерське господарство вирощує яблуневий сад на площі близько 15 га та будує фруктосховище для зберігання вирощених плодів. Для будівництва, господарство залучило кредитні кошти наступних банків: проекту ПриватБанку «АгроКУБ» та ПАТ «КРЕДОБАНК».

Згідно порядків використання коштів Комплексної програми, відшкодовуються 2 облікові ставки НБУ, але не більше ніж відсоткова ставка залученого кредиту.

Відтак, ФГ «Рідний сад» передбачено здешевлення відсоткової ставки за залученими кредитами на 69 тисяч гривень.

Члени комісії одноголосно проголосували за виплату допомоги агровиробнику.

«Спільним рішенням членів комісії, ми надали підтримку агровиробникам краю. Можливо, це – невеликі кошти, але вони стануть відчутною підтримкою для фермерів», — резюмував Юрій Горбенко.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024