На Волині зросла кількість професійних хвороб

13 Червня 2018, 16:44
1749

За 5 місяців 2018 року у Волинській області спостерігається ріст професійної захворюванності: зареєстровано 62 випадки хронічного професійного захворювання у 25 працівників, з них одна жінка.

За аналогічний період 2017 року – 35 випадків у 18 працівників.

Про це розповіла начальниця відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці Світлана Шеремета.

До хронічного професійного захворювання належить захворювання, що виникло після багатократного або тривалого впливу шкідливих виробничих факторів.

Левова частка хворих – працівники вугільної промисловості. У 2018 році захворів 1 працівник ливарного виробництва, у 2017 – викладач коледжу.

На першому місці у шахтарів – захворювання органів дихання: пневмоконіоз та хронічний бронхіт – 21 випадок, за аналогічний період 2017 року – 15, на другому — органів слуху, на третьому — опорно-рухового апарату – 16 випадків.

Основними обставинами, що супроводжують розвиток професійної патології у вугільній промисловості, є застосування недосконалих технологій, машин і механізмів, використання застарілого обладнання та його несправність, неефективність та невикористання засобів захисту працівниками, порушення інструкцій з охорони праці, режимів праці і відпочинку.

Проблемним на даний час є виконання вимог нормативних документів по створенню належних умов праці роботодавцями, оскільки вони не до кінця усвідомлюють важливість збереження здоров’я своїх працівників, а тому фінансування заходів з поліпшення умов праці, а саме, проведення періодичних медичних оглядів працівників зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці здійснюється за залишковим принципом.

Так, в нашій області підприємствами ВП «Шахта №9 «Нововолинська» та ВП «Шахта «Бужанська» у 2016 -2017 роках, через відсутність належного фінансування не проведені періодичні медичні огляди працівників. І це при тому, що загальна кон’юнктура професійної захворюваності в області за останні роки визначається за рахунок міста Нововолинська – вугільна промисловість, де частка випадків профзахворювань складає 96%.

Умови праці обумовлюють зниження адаптаційних можливостей людського організму і можуть призвести до порушень його життєво важливих функцій, зменшити опір до дії як професійних, так й інших факторів ризику. Це стало причиною того, що упродовж останніх років спостерігається досить висока питома вага підприємств із значним ризиком формування у працівників професійної патології.

В останні 3 роки дещо змінилась структура професійної захворюваності, почали виявляти професійні захворювання не тільки у гірничовидобувній, металургійний галузях, а й у працівників освіти, медицини.

Серед осіб, що мають професійні захворювання близько 90% припадає на чоловіків.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024