В Україні розробили аналізатор ґрунту, який допоможе економити витрати на добрива

13 Червня 2018, 17:30
1220

Український стартап Soil Lines нещодавно представив нову розробку — аналізатор ґрунту на базі мікролазера. Основними його перевагами є можливість працювати в польових умовах, дешевша вартість та швидка дія.

Сергій Щукін, CEO проекту розповів, що ідея створити такий пристрій прийшла від вчених аграрної академії наук України. А саме — інституту «електрифікації та механізації сільського господарства» НААН України, пише aggeek.net.

За його словами, необхідно було знайти ефективне рішення для контролю складу ґрунтів і створення відповідної карти, адже через постійне удобрення полів хімічний склад ґрунтів зараз локально невідомий. Це призводить до зайвого або недостатнього удобрення, внаслідок чого витрачаються великі кошти.

Сергей Щукин, CEO Soil Lines
Сергей Щукин, CEO Soil Lines

 

Цільова аудиторія проекту — аграрні підприємства, які націлені на інновації та прагнуть оптимізувати свої витрати. Крім продажу самого аналізатора, стартап консультуватиме аграріїв, щоб ті використовували прилад максимально ефективно. Розробка українців може бути корисною і екологам — вона дозволяє проводити екологічний контроль полів, визначаючи наявність важких металів або радіоактивних речовин.

«Аграріям аналізатор дозволить істотно економити витрати на добрива. Стане можливим smart-добриво: внесення лише тих елементів і в тій концентрації, які дійсно необхідні ґрунту в даній локації. Тепер буде можливо визначати склад ґрунту без необхідності залучення лабораторії», — акцентує Щукін.

У проекті залучена команда з чотирьох вчених із різних науково-дослідних інститутів. Аналізатор працює на технології лазерної спектроскопії (LIBS): коли лазерний імпульс фокусується на зразку (в даному випадку це ґрунт), активується лазерна плазма, яка містить всю інформацію про хімічний склад. Далі ця інформація передається на спектрометр і обробляється програмним забезпеченням.

«Ми отримуємо спектр характеристик ґрунту і всю інформацію про його хімічний склад в даній точці. Технологія не унікальна, проте до нас її не застосовували у портативному аналізаторі для ґрунтів. Прямих конкурентів Soil Lines ми не знайшли», — зазначає керівник проекту.

Придбати пристрій поки що не можна, готовий лише стаціонарний прототип. Вчені провели серію дослідів, експериментів зі зразками ґрунту для визначення якісного і кількісного хімічного складу, створили відповідну базу даних і програмне забезпечення. Зараз команда працює над створенням MVP (minimum viable product) — повноцінного робочого портативного варіанту, для чого шукають інвестиції.

«У нас план такий: створити портативний продукт, для цього залучити інвестиції, провести польові випробування і запустити рішення в Україні. Далі будемо масштабуватися глобально. Також плануємо інтегрувати аналізатор з с/г технікою для одночасної роботи транспорту і сканування поля», — додає Сергій Щукін.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024