У Рожищі сортуватимуть сміття

15 Червня 2018, 15:45
1171

У райцентрі Рожище активно встановлюють контейнери для збору ПЕТ-пляшки та скла.

Нагадаємо, раніше захоронення твердих побутових відходів з міста Рожища та промислових підприємств здійснювалося на договірній основі з Луцьким спеціальним комунальним автотранспортним підприємством «Луцькспецкомунтранс» на полігоні твердих побутових відходів у села Брище Луцького району.

Але з 1 червня 2018 року за рішенням виконкому Луцькради на полігон у Брищі було заборонено привозити невідсортоване сміття від будь-яких підприємств чи осіб, які зареєстровані за межами Луцька, Княгининівської, Жидичинської громад і Прилуцької сільради.

Оскільки більшість сільських та міських рад не були готові до такого кроку та не змогли так швидко налагодити роздільний збір сміття, то 26 травня відбулась робоча зустріч на полігоні у селі Брище. Поспілкуватися з громадою прибули очільники Копачівської, Заборольської, Боратинської, Жидичинської та Княгининівської ОТГ, Гіркополонківської, Липинської та Підгайцівської сільрад, міста Рожище та Луцька, а також депутати та жителі від с. Брище, Тростянка, Сирники та Буків.

«На зустрічі обговорили питання про встановлення заборони на вивіз не відсортованого сміття на полігон з 1 червня, - повідомив журналістам Район.Рожище міський голова В’ячеслав Поліщук. - Після двогодинного огляду самого полігону і дискусій, прийняли рішення про створення робочої групи до складу якої увійшли очільники всіх громад та сільрад, а також представники Луцька, Волинської ОДА, представники управління екології та держспоживслужби. Звісно, Рожища».

За словами В’ячеслава Анатолійовича тоді було прийнято важливе рішення про відтермінування заборони на вивіз не відсортованого сміття до 1 серпня. Тож за ці два місяці кожна громада має облаштувати площадки для збору відсортованих ТВП.

До слова, міська рада вже активно працює над впровадження роздільного збору сміття в Рожищі. 23 травня під час 32 позачергова сесія Рожищенської міської ради була затверджена «Програма запровадження роздільного збору твердих побутових відходів на 2018-2020 роки». Метою якої є стовідсоткове залучення населення до роздільного збору ТПВ, доведення рівня екологічної освіти, виховання свідомості мешканців міста до європейського, а також ліквідація стихійних сміттєзвалищ на території міста.

«Місто перестає бути містом, коли в ньому виникають проблеми з водопостачанням, водовідведенням та сміттям. Тому я закликаю рожищан допомагати і максимально сприяти в налагодженні системи первинного збору сміття в місті у найкоротший термін, - зауважує міський голова. - Наша свідомість – це наша культура. Сміття – це колосальна проблема сьогодення. Ті об’єми непотребу, яке ми вивозимо на Брище будуть серйозно впливати на наші кошти. Гроші, які б могли йти на розвиток міста – будуть спрямовані на проблему зі сміттям. Через те, все в наших руках – маємо навчитися його сортувати».

«В нас є бачення та розуміння, що і як робити. Наразі шукаємо людей, які готові до співпраці в плані вивозу пластику та скла, - продовжує В'ячеслав Анатолійович. - Правцівники Дільниці благоустрою активно виготовляють ящики на ПЕТ-пляшку та скло. Їх встановлюємо по тим пунктам, які є. Наразі вивчаємо ситуацію по приватному сектору. Ведемо перемовини, де краще облаштувати місця для контейнерів. Також хочу зауважити, що з 1 серпня на Брищенському полігоні буде здійснюватися суворий контроль та обстеження привезеного сміття. І якщо у нас нічого не зміниться – наслідки можуть бути плачевними для нас».

Нині працівники КП «Дільниця благоустрою міської ради» виготовили потрібну кількість ящиків на ПЕТ-пляшку. 19 з них вже встановленні на території міста, ще 30 – чекають на встановлення у приватних секторах. Днями на території міста почали встановлювати ящики на скло. Зокрема, біля будинків 22, 67, 58, 95 та 12а по вул. Незалежності, Гагаріна 22 та 24, Марка Вовчка 16.

Але, як зауважили комунальники, лише впродовж одного дня в ящики для скла люди накидали повно непотребу. На жаль, не у всіх є розуміння, що майбутнє, залежить від кожного з нас. 





 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024