Громадськість Волині долучилася до розробки регіональної антикорупційної програми на 2018 рік

17 Червня 2018, 09:52
Обговорили антикорупційну програму 1540
Обговорили антикорупційну програму

Відбувся круглий стіл, на якому обговорили антикорупційну програму на 2018 рік.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації. 

Держава та суспільство – спільна діяльність у сфері запобігання та протидії корупції. Саме на таку тему у приміщенні обласної державної адміністрації 15 червня 2018 року відбувся круглий стіл за участю керівника апарату обласної державної адміністрації Богдана Гончарука, а також небайдужої громадськості.

Відтак, передусім із вітальним словом до присутніх звернувся Богдан Олександрович. Він повідомив, що першочергове завдання для учасників заходу – обговорити проект Антикорупційної програми Волинської області на 2018 рік та висловити пропозиції, яким чином її можна поліпшити.

На запитання, чому обговорення зазначеного документу розпочинається лишень у середині червня, керівник апарату зауважив, що рішення про затвердження регіональних програм було прийняте Національним агентством з питань запобігання корупції ще в грудні 2017 року. Однак, в області очікували прийняття відповідного документу на національному рівні. Станом на сьогодні загальнодержавна антикорупційна програма не прийнята. Проте у травні 2018 року в області працювала комплексна перевірка з НАЗК, котра й рекомендувала волинянам затвердити власну, не очікуючи загальнодержавної.

«Обіцяю, що на 2019 рік нашу обласну програму ми затверджуватимемо ще в грудні 2018», — наголосив Богдан Гончарук

Слід зауважити, що розроблений в облдержадміністрації проект Антикорупційної програми на поточний рік є достатньо об’ємним за своїм вмістом. Тож, аби усі охочі мали можливість ознайомитися з текстом документу заздалегідь, його було розміщено у вільному доступі на офіційному веб-сайті органу влади.

«На сьогоднішній день жоден із нас, як і жоден державний орган не застрахований від людського фактору, котрий є основним чинником корупційних діянь. Тому наше завдання – затвердити програму, провести максимально ефективно заходи, котрі б працювали на запобігання, а також виявлення таких речей, як конфлікт інтересів і корупційні ризики. Тому дуже сподіваюся та надіюся на співпрацю із вами – представниками громадянського суспільства», – резюмував Богдан Олександрович.

Обговорення антикорупційної програми
Обговорення антикорупційної програми

Тарас Літковець, заступник декана історичного факультету Східноєвропейського Національного університету імені Лесі Українки та перший заступник голови Волинського обласного осередку Всеукраїнського товариства «Знання», своєю чергою зазначив:

«Упродовж останніх 15-20 років Україна займає «лідируючі» позиції у світі як за рівнем корупції, так і терпимості до цього явища серед широких верств населення. І це – найстрашніше. Прийняти програму, дуже добре виписавши усі нюанси й аспекти, та втілити її в життя, тобто здолати або, принаймні, зменшити корупцію – це зовсім різні речі. Проблема в тому, що всі попередні Уряди, 18 Прем’єр-міністрів і не тільки, як правило, тільки імітували боротьбу з корупцією. Очевидно, що конкретного результату цього немає. Разом із тим, іншою причиною масового процвітання корупції є терпимість українців до хабарництва. Адже від народження дитини, її оформлення до дитсадка та школи, вступу до ВУЗу, працевлаштування і до вирішення проблеми з почесним місцем поховання десь поблизу центральної алеї на кладовищі у Гаразджі – вирішується за допомогою корупційних дій. Тож, потрібно багато попрацювати, аби щось зрушити з місця», — сказав Тарас Лісковець.

По тому ж уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації Олександр Кондрацький коротко представив проект Антикорупційної програми Волині на 2018 рік і учасники круглого столу приступили до його обговорення.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024