У Ковелі пропонують створити меморіальний комплекс

17 Червня 2018, 12:43
У Ковелі пропонують створити меморіальний комплекс 1458
У Ковелі пропонують створити меморіальний комплекс

У Ковелі пропонують створити меморіальний комплекс на місці розстрілу та поховань близько 20 тисяч ковельчан та військовополонених.

Про це йдеться в колективному депутатському запиті Олександра Омельчука, Людмили Тимощук  та Володимира Кучера, повідомляють на сайті облради.

До депутатів Волинської обласної ради, звернувся Голова Фракції «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ - УКРОП» у Ковельській міській раді Пініс Ігор Олексійович та від імені Фракції попросив створити тимчасову контрольну депутатську комісію Волинської обласної ради з метою вивчення та забезпечення створення меморіального комплексу на місці розстрілу та поховань близько 20 тисяч ковельчан та військовополонених.

У зверненні зазначено, що місцем трагедії є територія на межі міста Ковеля та Дубівської сільської ради. Вже 74 роки десятки тисяч людських останків не знаходять місця останнього спочинку. Варварським розграбуванням піску та роздача під забудову територій, де проводилися розстріли, призвели до того, що людські рештки розкидані під відкритим небом, разом із ґрунтом та піском розвозяться на будови, на могилах будуються будинки.

Для порівняння поряд знаходиться Польське кладовище, що відноситься ще до часів Першої Світової війни. Воно є впорядковане та доглянуте. Це є прикладом, як європейські нації відносяться до своєї історії та пам’яті до трагічних сторінок у житті народу.

Вищеописані події набули міжнародного резонансу. А тому, вивчення та прийняття необхідних рішень є вкрай потрібним для спростування звинувачень, що прозвучали від російських ЗМІ.

Враховуючи вищезазначене, керуючись Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» депутатів просять:

  1. Створити тимчасову контрольну депутатську комісію Волинської обласної ради з метою вивчення та забезпечення створення меморіального комплексу на місці розстрілу та поховань близько 20 тисяч ковельчан та військовополонених.
  2. Поставити на контроль постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного та духовного розвитку, сім’ї, молоді спорту та туризму Волинської обласної ради ( Голова комісії - Савчук П. П. ) питання збереження території до створення меморіального комплексу на місці розстрілу і поховань близько 20 тисяч ковельчан та військовополонених чи іншого можливого варіанту вирішення проблеми. Провести комісією вивчення питання здійснення наруги над похованнями.
  3. Доручити постійній комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією ( Голова комісії- Вітів А. М. ) провести перевірку фактів розкрадання піску з місця ймовірного розстрілу близько 20 тисяч ковельчан та військовополонених (межа міста Ковеля з Дубівською ОТГ, район прилягаючий до вул. Кияна, м. Ковель) і як наслідок нанесення збитків при використанні бюджетних коштів, що спрямовувалися на будівництво школи у селі Вербка, Ковельського району та багатоквартирного будинку по вул. Кияна, м. Ковель", - йдеться у запиті, який підтримала більшість ради. Сесійне прішення спрямоване голові Волинської обласної ради Ігорю Палиці   для розгляду і вирішення по суті. 
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024