Більше відпустки, менше вихідних: що готує новий Трудовий кодекс

17 Червня 2018, 10:39
1052

Найближчим часом Верховна Рада має розглянути новий Трудовий кодекс. У ньому буде достатньо багато нового і цікавого.

У першу чергу зміни, як повідомляє Politeka, будуть стосуватися ключових статей по захисту прав працівників: відпустка, звільнення, декрет.

Тривалість відпустки

Тут хороші новини. Оплачувана відпустка у всіх працівників збільшується на 4 дні. Тепер відпочивати офіційно ми зможемо 28 днів. Але, основна частина відпочинку – це 2 тижні. Додаткові два тижні відпустки мають право отримати батьки новонароджених, або ж усиновлювачі.

Відпустку за свій рахунок можна брати максимум на 30 днів протягом року. При звільненні, невикористана відпустка має бути оплаченою.

Випробувальний термін

Максимальна тривалість випробувального терміну три місяці. Працівник може бути попереджений про звільнення за три дні до нього.
Без випробувального терміну на роботу можуть приймати випускників вузів, вагітних, матерів дітей до 3 років, демобілізованих, переможців різних конкурсів з трудоутройству.

Дискримінаційні норми

Закон забороняє звільнення, або інші санкції по відношенню до працівників виходячи з релігії, раси, статі чи сексуальних особливостей.
Стан здоров'я, вік та освіта виведені зі списку мотивів, які можуть вважатися дискримінаційними при звільненнях.

Віддалена робота

Вперше в ВР визнали, що є люди, які працюють з дому. Трудовий кодекс говорить, що вони повинні отримувати зарплату нарівні з усіма іншими плюс компенсацію за зношування обладнання та комунальні послуги. Ось тільки відпустку і лікарняний вони можуть брати виключно за свій рахунок.

Вихідні

Їх може стати значно менше. Новий трудовий кодекс прибирає всі вихідні дні, коли понеділок стає неробочим, якщо свято випадає на вихідний. Це стосується всіх свят, крім Пасхи і Трійці.

Тривалість робочого дня

Трудовий кодекс не змінює тижневу норму роботи до 40 годин. Натомість, за рішенням колективу, робочий день може бути продовжений до 12 годин.

Тепер ви знаєте, що змінить новий трудовий кодекс України і можете бути готові до цього.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024