Українська лохина коштує дорожче, ніж польська

03 Липня 2018, 14:19
1714

Вітчизняні фермери продають ягоду не дешевше за 5,5 доларів за кіло. Натомість поляки – максимум за 4 долари.

Оптові ціни на українську лохину значно «перестрибнули» вартість польської ягоди. Про це пише agro-business.com.ua

Так, вітчизняні фермери продають лохину на гуртовому ринку щонайменше за 5,5 доларів. Тоді як в роздріб ще дорожче – до 8,5 доларів за кіло.

Водночас у сусідній Польщі за лохину просять максимум 4 долари за кіло. Місцеві виробники, які є одними з найбільших експортерів цієї ягоди, намагаються утримувати ціни і сподіваються, що вартість пізньої ягоди таки може зрости.

Українські фермери невдовзі також можуть відчути падіння вартості лохини. Адже щоби розвантажити ринок ягід, потрібно буде збувати їх за конкурентними цінами, прогнозують аналітики.

А от дикоросла лохина дешевша – нині в роздріб цей вид продають по 4 долари за кілограм. Оптом – максимум 2,5 долари.

Є проблеми з реалізацією ягід у фермерів з інших країн. Наприклад, в США уряд виділив майже 10 мільйонів доларів на закупівлю надлишків чорниці у виробників одного зі штатів, які досі мають запаси минулого врожаю. При цьому ціни на ягоду утримуються на низькому рівні.

Мають проблеми з продажем лохини румунські садівники. Там виробництво ягоди, як і в Україні, суттєво виросло. Щоб збути продукцію, за неофіційною інформацією, румунська лохина продається на українському ринку під виглядом закарпатської. Вартість такої продукції майже на один долар нижче за українську ягоду.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024