У Ратному вирішили, як вберегтися від пожеж під час жнивування

20 Липня 2018, 11:03
Фото ілюстративне 872 Джерело: www.google.com.ua
Фото ілюстративне

Про забезпечення протипожежного захисту під час жнивування 2018 говорили на засіданні районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Як повідомив начальник відділу земельних питань, екології та сільського господарства управління регіонального розвитку райдержадміністрації Павло Ковч, головним завданням для аграріїв на даний час є вчасне і якісне проведення жнив, а також забезпечення тваринництва повноцінними кормами. Про це повідомляє відділ внутрішньої та інформаційної політики Ратнівської райдержадміністрації.

У районі здійснює фінансово-господарську діяльність одне приватне, чотири товариства з обмеженою відповідальністю, 15 фермерських господарств і понад 12 тисяч одноосібних господарств населення, які обробляють 24,6 тис. гектарів землі.

На Ратнівщині до збирання озимого та ярого клину по всіх категоріях господарств 10 490 гектарів, по сільгоспформуваннях 2040 га з них озимого жита 358 га, пшениці – 2 га, тритикале – 266 га, озимого ріпаку – 186 га, ярих зернових до збирання – 1228 га., з них вівса – 507 га, 36 га гречки, соняшнику – 318 га, кукурудзи – 282 га, ярої пшениці – 65 га. та 20 га багаторічних трав.

Всього в районі налічується 101 зернозбиральний комбайн, з них 75 в населення, що свідчить про сезонне навантаження в розмірі 104 га, в тому числі в сільгоспформуваннях – 78 га. Враховуючи все це, є можливість провести жнива за 10 – 14 робочих днів.

У кожному господарстві передбачені конкретні заходи по запобіганню втрат врожаю, протипожежної безпеки, недопущенню розкрадання збіжжя.

Начальник Ратнівського РС УДНС України у Волинській області Олександр Мицюк повідомив, що на території Волинської області протягом 2014-2017 років зареєстровано вісім пожеж на хлібних масивах сільськогосподарських підприємств та п’яти на складах грубих кормів, що завдало суттєвого матеріального збитку.

Працівники Ратнівського районного сектору УДСНС України в Волинській області проаналізували стан справ з охорони врожаю вiд пожеж у минулих роках та виявили основні порушення: несправність та відсутність блискавкозахисту, відсутність або ж несправність систем протипожежного водопостачання та систем протипожежного захисту, первинних засобів пожежогасіння, а також не проведення обробки вогнезахисними розчинами дерев’яних конструкцій споруд та замірів опору ізоляції електромереж, відсутність добровільної пожежної дружини (команди, охорони) тощо. Техніка задіяна в збиранні зернових та заготівлі грубих кормів не повністю забезпечена протипожежним інвентарем, іскрогасниками та засобами пожежогасіння згідно вимог.

Заслухавши та обговоривши питання порядку денного, з метою недопущення матеріальних втрат зернових і грубих кормів у 2018 році через пожежі в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю, комісія прийняла рішення, керівникам сільськогосподарських підприємств:

  • постійно проводити інструктажі у забезпеченні пожежної безпеки з працівниками задіяними в збиранні врожаю та заготівлі грубих кормів;
  • обладнати техніку, задіяну в збиранні, переробки врожаю та заготівлі грубих кормів іскрогасниками, необхідним протипожежним інвентарем та засобами пожежогасіння.
  • скласти схематичні плани протипожежного захисту врожаю з нанесенням смуг прокосів, обкосів, місця розташування зернотоків, скирт грубих кормів, місць встановлення заборонних знаків та перекриття тимчасових доріг і стежок;
  • обмежити в’їзд стороннього транспорту в поля та заборонити спалювання післяжнивних залишків і стерні;
  • організувати встановлення у місцях збирання врожаю і заготівлі грубих кормів матеріалів наочної протипожежної агітації;
  • хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць обкошувати та оборювати;
  • ужити заходів щодо підвищення боєздатності місцевих пожежних команд та організувати цілодобове чергування в пожежних депо та на пристосованій для пожежогасіння техніці;
  • перевірити наявність та справність засобів пожежогасіння при необхідності до забезпечити згідно норм належності;
  • створити на базі сільськогосподарських підприємств добровільні пожежні дружини (команди, охорони);
  • організувати висвітлення правил пожежної безпеки під час жнив у засобах масової інформації.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024