Шацький парк, земля та Піщанські стави: про що йшлося у депутатських запитах

21 Липня 2018, 10:30
834

На сесії районної ради, яка відбулася 18 липня, перед розглядом основних питань депутати озвучували свої запити та звернення.

Так, депутат Олександр Наумич озвучив запит до голови Шацької райдержадміністрації Василя Голядинця, який стосувався діяльності Шацького національного парку. Як зазначив депутат, до нього протягом травня-червня неодноразово зверталися жителі району та самі працівники парку з проханням вжити заходів щодо ймовірної протиправної діяльності директорки парку. Це, зокрема, як розповів депутат, «грубе та незаконне розміщення торгових об’єктів та стягнення плати, незаконне розміщення тимчасових споруд та здійснення незаконного будівництва об’єктів на рекреаційних територіях парку, розкрадання та нецільове використання коштів». Щоправда, конкретних фактів депутат так і не озвучив, зазначивши, що казав те, про що йому розповіли люди, звертаючись до нього.

Разом з тим він просив голову РДА звернутися до вищих органів виконавчої влади, правоохоронних органів щодо перевірки законності здійснення управлінської діяльності директоркою парку та надати таким діям правову оцінку та при виявленні порушень притягнути до відповідальності.

Хоч на сесії і була присутня сама директорка парку Марія Христецька, проте голова районної ради не дав їй можливості відповісти на запит депутата, мотивуючи тим, що це питання потребує вивчення адміністрацією, і відповідь на запит буде надана у відповідному порядку.

«Якби це було депутатське питання, тоді ми могли б послухати директорку парку. А оскільки це - звернення, то відповідь має надаватись відповідно до регламенту. Ми не прокуратура і не суд, щоб робити висновки про законність чи незаконність дій. Це повинні встановити компетентні служби та органи», - зазначив Сергій Карпук.

Хоча згодом, звітуючи перед депутатами з питання збереження природно-заповідного фонду, Марія Христецька дещо дала короткі відповіді на запитання, які цікавили Олександра Наумича: перевірок у парку було чимало, порушень не виявили.

Запит Сергія Сидорука стосувався земельної сфери. За його словами, за межами населених пунктів Держгеокадастром роздані землі невідомим людям без погодження органів місцевого самоврядування, суміжними власниками та землекористувачами.

«Так, на території Шацької селищної, Світязької і Пульмівської сільських рад за останні роки було виділено велику кількість земельних ділянок, проте в більшості випадків органам місцевого самоврядування невідомо ні про власників цих земельних ділянок, ні про місця розташування таких ділянок. Відповідно місцеві бюджети недоотримують кошти у вигляді земельного податку, також нерідко виникають конфліктні ситуації з жителями нашого району, які використовують дану територію в основному як пасовища. Держгеокадастром не оприлюднюється інформація про наявність вільних земельних ділянок, про прийняті рішення, накази, межі розташування земельних ділянок. Не повідомляють сільські ради і про зміну користувачів землею, що також є причиною скарг», - розповів депутат.

Відповідно він просить вивчити питання можливості проведення інвентаризації земель району, хоча б її поетапного проведення по сільських радах. Також він просить надати інформацію про стан розробки схеми планування району, яка може стати основним запобіжником у схемі «розкрадання» земель району, та чому затягується процес її підготовки та затвердження, адже до земель району помітний значний інтерес «сторонніх осіб».

Депутатка Ніна Хомич свій усний запит адресувала голові райдержадміністрації та начальнику Держгеокадастру в Шацькому районі Віталію Юрчуку та голові Піщанської сільської ради. Депутатка цікавилась, чи готова документація на Ладинські ставки (площа – 380 га), в яких розводять рибу, та чи виготовлені документи на користування цими ставами і чи надходили до бюджету сільради кошти від користування цими водоймами.

Усі запити депутати підтримали.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024