Як подружжя з Миколаєва перетворило меблеві фантазії українців на успішний бізнес

29 Березня 2018, 14:26
Меблі із серії «Місячна казка» 4140
Меблі із серії «Місячна казка»

У Миколаєві ось уже 17 років діє меблева фабрика «Ренесанс», яка виготовляє меблі мрії для діток і дорослих. Завдяки європейському досвіду та інвестиціям тут сформували не просто конвеєр для виготовлення продукції, а справжній сімейний бізнес із сучасними підходами до праці та клієнтів.

Район.Луцьк вперше отримав можливість побачити зсередини фабрику, яка робить світ яскравішим та красивішим.

 

ДОВІРИТИСЯ ПЛИНУ ДОЛІ АБО СИН-НАТХНЕННИК

Директор компанії Валентин Бєльський познайомився з майбутньою дружиною Любов’ю на фірмі конкурента. Звісно, довго вони там не попрацювали, а набралися досвіду і вирішили створити власний бізнес.  Починали у недалекому 2001 році практично з нічого – виготовляли меблі на замовлення. У них виникла ідея робити щось цікаве і гарне, тому назву обрали відповідну – «Ренесанс».

«Так як у мене по життю розкриваються нові і нові таланти – хороший голос, трохи малюю, можу щось написати – я довірився плину своєї долі і вирішив, що не тільки можу відремонтувати меблі за оголошенням, чим я і займався до служби в армії, а й спробувати освоїти реальне виробництво», – розповів Валентин про те, як наважився стати бізнесменом.

На початку двохтисячних, за словами підприємця, меблі були однотипними, схожими, в основному привезеними з Польщі, а те, що виготовляли на місцях такі ж умільці, як він, не мало якихось високих та вишуканих форм.

Валентин Бєльський, а за ним - численні нагороди за високі досягнення
Валентин Бєльський, а за ним - численні нагороди за високі досягнення

Через кілька років після заснування «Ренесансу» у подружжя Бєльських народився син, який і став натхненником для створення дитячої серії меблів. Тож з 2004 року 90 % виробів фабрики спрямовані саме на діток і зараз у каталозі підприємства є аж сім серій багатофункціональних, яскравих та вишуканих меблів.

Розкішний варіант для дівчинки
Розкішний варіант для дівчинки

Як розповіла Любов Бєльська (комерційний директор підприємства), саме з народженням сина у них з’явилося бажання творити щось яскраве, цікаве, незвичайне і ділитися цими барвистими речами з покупцями. Однак, не всі батьки прагнуть купувати меблі для маленьких дітей. Багато хто хоче, аби все було «на виріст», як-от штани чи куртка. Проте бізнесмени переконують, що і тут можуть зарадити, і підібрати такі вироби, які тішитимуть дитину від маленького віку до юності.

Фабрика «Ренесанс» заробила авторитет на українському та світовому ринку тим, що йде назустріч будь-яким «меблевим» фантазіям клієнта. За бажанням можна самостійно обрати кольорову гаму, розміри, дизайн, форму і що завгодно, а працівники постараються, аби покупець був задоволений кінцевим результатом.

3
Варіант обстановки у кімнаті для хлопчика
Варіант обстановки у кімнаті для хлопчика

Результат такого сучасного і практичного ставлення до споживача – півтори тисячі квадратних метрів викупленої території, успішно погашений кредит на приміщення та нове австрійське обладнання. Працює на виробництві зараз 50 чоловік. Продають Бєльські свою продукцію по всій Україні та мають близько 30 дилерів у всіх областях.

Ще один показник успішності – нещодавно виграний конкурс на експорт дитячих меблів у Канаду:

«Їм дуже сподобалася наша дизайнерська розробка меблів із серії «Місячна казка». Канадці зрозуміли, що аналогів такої продукції вони ще не бачили. У ці образи ми вклали свою душу і бажання розфарбувати цей світ і зробити його яскравішим та красивішим», – поділився з журналістами Валентин Бєльський.

1
Меблі із серії «Місячна казка»
Меблі із серії «Місячна казка»

 

НЕ ЗМАГАТИСЯ, А ДІЛИТИСЯ ДОСВІДОМ

Восени 2013 року Валентин був учасником міжнародного обміну досвідом і побував у Німеччині на стажуванні. Потрапив чоловік до фірми, яка на той час займалася виготовленням меблів понад 100 років. Цікаво, що бізнесмена захопив не секрет успіху компанії, а те, як вона змогла вийти з кризової ситуації:

«Вони уклали контракт із німецькими залізницями і розробили меблювання для рухомого залізничного складу. Багато коштів вклали, але через якийсь час конкуренція авіаперевезень перемогла залізничний транспорт, тому ця фірма встигла зробити лише один поїзд із люксовими меблями. Але розробники не впали у відчай, а проаналізували ситуацію та здобутий досвід, зібралися з силами і винайшли матеріали, які не загоряються».

У Німеччині Валентин побачив, наскільки бізнесові компанії можуть бути відкритими до співпраці: ділитися досвідом і не конкурувати між собою, а навпаки – допомагати одне одному розвиватися:

«Я побачив, що в Німеччині для бізнесу є обов’язковим входити у торгово-промислову палату. Побачив, наскільки важлива зовнішня комунікація, якою займається палата, наскільки важливе формування середньотехнічної освіти – цим теж займається торгово-промислова палата. В них немає ніяких ПТУ. Це все завдання виробників – вкладати гроші, а палата допомагає це організувати.

Для підприємців дуже важливо триматися разом, особливо в нашій країні. Треба завжди приходити на допомогу і бути готовим підставити своє плече, бо все непередбачувано міняється і потрібно бути до всього готовими. Нам держава більше заважає, ніж допомагає», – зазначив Валентин Бєльський.

Підприємець зрозумів, що досвід німців потрібно перейняти, саме тому у Миколаєві за його ініціативи створили «Миколаївський міський клуб директорів», який займається підвищенням кваліфікації членів клубу, а також співпрацює з ВУЗами і готує молодих талановитих спеціалістів. Клуб придумав навіть власну валюту, якою можна розраховуватись за цікаві заходи.

 

ДЕ НАРОДЖУЄТЬСЯ КАЗКА

Перше, що ви відчуєте, коли зайдете на фабрику – шум і запах клею. І це не дивно, адже перед тим, як із дерева, що нещодавно шуміло в лісі, зроблять дитяче ліжечко чи крісло, пройде чимало етапів обробки.

Директор «Ренесансу» розповідає, що вони використовують для виготовлення меблів лише якісні і нешкідливі матеріали, які відповідають міжнародному стандарту. Інакше експорт буде просто неможливим – «налажаєш» по якості один раз – потрапиш до чорного списку назавжди. Тому, безперечно, дітям потрібно давати лише найкраще.

Директор фабрики розповідає про всі тонкощі виробництва
Директор фабрики розповідає про всі тонкощі виробництва

Для початку виробничого процесу дизайнер-конструктор готує ескіз майбутнього виробу, конструктори-технологи – необхідні креслення, карти крою, схеми упаковки, збору і технічну документацію, а відділ постачання і закупівель – відповідні матеріали. Лише з цього моменту основний матеріал – ЛДСП – надходить на виробництво.

На австрійських верстатах, про які ми згадували трохи вище, великі плити ЛДСП перетворюють на детальки-частинки майбутніх виробів. Згодом ці заготовки обклеюють і відправляють далі за призначенням – на просвердлювання чи обрізування.

Працівник перевіряє, чи все у нормі
Працівник перевіряє, чи все у нормі

Потім деталі сортують, складають, протирають, спаковують... І, звісно ж, кілька разів перевіряють, чи все на місці.

Укомплектовані та упаковані вироби чекають на своїх клієнтів на складі, а після замовлення їдуть у нову домівку дарувати тепло і радість своєму маленькому власнику.

А тут шиють і кроять текстильні деталі для меблів
А тут шиють і кроять текстильні деталі для меблів

Деталі з наліпками, значить можна пакувати
Деталі з наліпками, значить можна пакувати

Заклопотані працівники
Заклопотані працівники

Від розмаїття кольорів рябіє в очах
Від розмаїття кольорів рябіє в очах

Та сама австрійська машина
Та сама австрійська машина

P.S. Ми не змогли не поділитися з нашими читачами найкращими цитатами Валентина Бєльського. Можливо, це надихне і вас не боятися починати щось нове і втілювати в життя свої мрії.

***

Малий і середній бізнес – це виключно сімейні компанії. Коли ти щось розвиваєш – синергія думок, спільність мислення – це дуже важливо. Бо коли ти щось приватизуєш успішно, для тебе це не треба. Для тебе тоді головне – наставити побільше охорони, аби відбиватися від інших «вовків».

***

У нашій країні настане епоха формування середнього класу, який сформував свій капітал своїми ідеями, талантами, думками. Так чи інакше це настане, бо підприємницький дух неможливо зупинити.

***

На довірі побудовано все. Наприклад, чим менше ми довіряємо державі, тим швидше біжимо міняти валюту на більш «тверду» і тим самим породжуємо інфляційні процеси.

***

Якщо працівник захоче на роботі грати на скрипці, я придумаю, як її прилаштувати в робочий процес.

***

Боротьба за першість серед бізнесів залишилась позаду. Завдання малого і середнього бізнесу – консолідуватися, взаємодіяти і придумувати щось нове.

Світлана КИРИЛОВА

 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024