Волинь моя – не така вже й сонячна, або Трохи про перспективи зеленої енергетики

08 Травня 2018, 15:30
Сонячні батареї на закарпатських хатах 10178
Сонячні батареї на закарпатських хатах

У Волинській області 57 домогосподарств продають державі елекроенергію.

Вже декілька років українці можуть економити на оплаті за електроенергію та бути енергетично незалежними. Усе це завдяки «зеленому» тарифу – спеціальному тарифу, за яким держава закуповує електричну енергію, вироблену з використанням альтернативних джерел енергії. Найпопулярнішими альтернативними джерелами є енергія сонця та вітру.

Про те чи поширений «зелений» тариф на Волині та про його переваги та недоліки Бізнес. Району розповів директор з комерційних питань  ПрАт «Волиньобленерго» Дмитро Іванов.

директор з комерційних питань  ПрАт «Волиньобленерго» Дмитро Іванов
директор з комерційних питань  ПрАт «Волиньобленерго» Дмитро Іванов

Він розповідає, що на Волині є 57 користувачів, які не купують, а навпаки продають державі елекроенергію. Цікаво, що із цих 57 користувачів, 56 встановили у помешканнях сонячні батареї, і лише один – вітрову електростанцію.

«Маємо лише одну вітрову електростанцію, яка не працює. Вона зареєстрована, але генерації в неї немає. Вона нічого нам не продає», —  розповідає Дмитро Іванов.

Читайте такожГроші на вітер: хто і як інвестує у першу на Волині ВЕС

Він пояснює, що вітрова енергетика не дає гарантії постійного забезпечення електроенергії . Сонячна енергетика, за словами чиновника, теж не надто надійна, адже сонячних днів на Волині – мало. Однак аби побудувати вітрову електростанцію потрібно cпорудити вишку і підняти туди вітряка. Для приватного господарства це не вигідно,бо вітряки потребують величезної площі.

«Якщо ви були за кордоном, то, напевно, бачили в Австрії, Чехії, Франції вітряки стоять. Це величезне поле, це яка машина, яка конструкція», —  пояснює Дмитро Іванов.

 

Сонячна батарея, за словами Дмитра Іванова, схожа на дитячий конструктор, тому така популярна серед волинян.

Загалом найбільше, аж 28 користувачів «зеленого» тарифу зареєстрували  у Луцьку та Луцькому районі, 6 – у Ковельському районі, 5 – у Ківерцівському. По 4 користувачі живуть у Любомльському та Маневицькому районах, на одного менше – у Володимир-Волинському. Двоє користувачів живуть у Шацькому та Рожищанському районах. По одному – у Старовижівському, Камінь- Каширському та Нововолинську.

Першу сонячну установку на Волині ввів Віталій Урбанович із Луцька. Тоді, у грудні 2014 року «зелений» тариф був найвищим. Зараз користувачі отримують плату за іншим, значно нижчим тарифом. У 2015 році користувачами «зеленого» тарифу стало ще троє користувачів, у 2016 – 11 користувачів, у 2017 – ще 7.

Більше читайте у статті: Лучанин Віталій Урбанович першим на Волині отримав «зелений» тариф

Варто зауважити, що підключити «зелений» тариф можуть лише ті користувачі, які мають приватні будинки. Мешканці багатоповерхівок не є повноцінними власниками, а лише співвласниками квартир, тому заробляти на проданій електроенергії не можуть.

Для того, щоб підключити «зелений» тариф потрібно знайти підрядника, який би зробив необхідні проектні роботи, змонтував обладнання. Важливо отримати рекомендації, хоча б усні у «Волиньобленерго» або у того ж підрядника щодо потужності установки.

За словами Дмитра Іванова, для приватних домогосподарств система підключення спрощена. Для юридичних осіб порядок підключення набагато складніший. Для цього часто потрібно отримувати ліцензію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Також для юридичних осіб держава встановлює інший порядок відшкодування.

Загальне правило окупності системи – 5 – 10 років. Проте, ця цифра залежить від багатьох факторів. Однак, якщо звичайні користувачі купують електроенергію у держави за 1 гривню 68 копійок, то держава купує електричну енергію за тарифом з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року – 561,65 коп/кВт·год. Найбільший розмір генерації  на Волині – 5, 03 тисячі Квт\год. Це дані за квітень, сонячний місяць. Є і 4, 3 або 2 тисячі. Є й такі користувачі, що зовсім нічого не продають державі.

«Чи вигідно це державі? На мій погляд, зараз економічної вигоди держава не має, але якщо говорити про перспективи, то ці підвалини, що зараз закладаються у майбутньому будуть мати позитивний ефект», —  розмірковує Дмитро Іванов.

Він розповідає, що це вигідно не в економічному, а технічному сенсі. Коли генерація електричної енергії розсереджена по електричних мережах, потрібно менше зусиль, щоб передати її на відстань.

«Усі важелі тарифного стимулювання повинні працювати на перспективу», — резюмує Дмитро Іванов. 

Читайте також: Будинок на Володимирській обігрівається енергією природи

Олена ЛАУЩЕНКО

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024