Як українці стали головними іноземними інвесторами в Естонії

13 Червня 2018, 16:10
 Ґерта Антсу, посол Естонії в Україні 1756
 Ґерта Антсу, посол Естонії в Україні

Активно інтегруючись в Європу і освоюючи нові ринки для української продукції, ми говоримо переважно про країни Заходу. І майже не озвучуємо статистику щодо співпраці із країнами Північної Європи, багато з яких теж є членами Євросоюзу. Проте вона вражає.

В Естонії, яка за розмірами не набагато більша за Волинь, українці, які створили свої підприємства на її території, уже не один рік впевнено утримують перше місце з-поміж представників інших країн. Вони також уже кілька років на 4 місці серед е-резидентів, які управляють кампаніями, що діють на території Естонії, живучи на батьківщині. Про це йшлося під час робочої зустрічі волинських бізнесменів і  Надзвичайного та Повноважного Послас Естонії в Україні – Герта Антсу у Волинську область 8 червня.



 

Саме можливість е-резидентва не лише для громадян Естонії, й для представників бізнесу з інших країн, на думку надзвичайного та повноважного посла Естонської Республіки в Україні Ґерта Антсу, робить країну привабливою для потенційних інвесторів та створює її впізнаване обличчя в Європі.

«Я дуже радий, що в нас є специфічне обличчя, тому що після розвалу Радянського Союзу і Югославії, на теренах Європи  з'явилося багато різних незнаних маленьких країн. Знайти своє обличчя для них дуже важко, особливо в Європі. А щоб бути впізнаваним потрібно обов'язково відрізнятись від інших. Простота, прозорість і ефективність адміністрації  — це одна річ, а технології – друга, які ми відшукали в себе, щоб вирізнятись з-поміж інших. Це чудово не лише для іміджу країни, а й корисно для наших мешканців, бо суттєво впливає на економіку. Підтвердженням  цьому, є той факт, що в нас один із найшвидших темпів економічного зростання в Європі уже впродовж кількох років», — наголосив Ґерта Антсу під час візиту у Луцьк.



 

Майже 3 роки в Естонії діє програма, яка дає можливість зареєструвати компанію за 20 хвилин через інтернет для представників бізнесу з інших країн світу. Завдяки розвинутій системі електронних послуг, оплатити податки, підписати важливі фінансові документи та здійснити велику кількість важливих операцій, що стосуються ведення бізнесу, можна швидко і прозоро. Це забезпечило Естонії славу країни із дуже маленьким відсотком корупції. А почалося все із приватного сектору і банківських послуг: уряд сприяв розвиткові саме електронних сервісів.

«Ми – члени Європейського Союзу і НАТО, члени Єврозони з 2011 року. Естонія це одна із найвільніших країн щодо економіки в світі і вже більше 10 років в 10 країн світу щодо економічної свободи і дуже розвинуті в галузі технологій. У нас майже 95% податкових декларацій подаються через інтернет уже багато років і це займає 4-5 хвилин. Важливо, що рівні можливості мають і малі бізнесмени і великі підприємства. Ще одна деталь, яка дуже сприяє розвитку економіки – це відсоток податку. 18 років тому ми були першими в світі щодо запровадження однакової ставки податку і для окремих підприємців і для великих підприємств. Вона становить 20%. Водночас в нас податок рахується лише з дивідендів. Якщо прибуток реінвестується в кампанію, то з нього податок не вираховується. Це особливо цікаво для кампаній, які розвиваються», – зауважив  Ґерта Антсу.

Зауважимо, що українці уже давно впевнено почуваються на ринках Естонії. До прикладу, зараз найбільшим українським інвестором в Естонії є підприємство з Дніпра «Біосфера», яке спеціалізується на виробництві вологих серветок. Найближчим часом керівництво кампанії планує розширити виробництво: виготовляти підгузки  не лише для європейського ринку, але й для ринків СНД, маркуючись як європейський продукт.

«У нас в Естонії порівняно мало людей і немає жодної, до прикладу, німецької фабрики,  як в Україні, де б збирали авто. Такої кількості працівників в нас просто немає, проте у нас були багато цікавих технологічних маленьких компаній, які виробляють кінцевий продукт, отримуючи маркування «вироблено в ЄС», що дає змогу експортувати продукцію не лише у країни Європи, а й усього світу. А ще – інвестуючи в Естонію, ти робиш перший крок в напрямку країн Північної Європи, де теж багато цікавих ринків, тому ми і цікаві для потенційних інвесторів, в тому числі й українських», – переконаний Ґерта Антсу.


 

Що ж до естонських інвестицій в Україну, то половина естонського бюджету, яка передбачена на співпрацю з іншими країнами через проекти, йде в Україну, а за повідомленнями ескпертів – Україна у десятці найважливіших держав для естонських інвесторів. Це підтверджує важливість України для Естонії. Наприклад зараз майже 30 проектів, що втілюються в різних галузях, зокрема, освіті, підприємництві, управлінні та інших, реалізовуються в нашій державі. Зокрема на Волині впродовж останніх двох років втілювався проект в галузі профтехосвіти і цей проект уже скоро матиме тут новий етап реалізації. Зокрема 6 закладів профтехсовіти, серед яких і Колківське ВПУ були партнерами  професійних шкіл в Естонії, переймаючи передовий досвід.

Читайте також: У Любомльському професійному ліцеї розробляють план розвитку за досвідом естонців

Про стратегічне партнерство і довготривалі плани на співпрацю свідчить і той факт, що нещодавно Керсті Кальюлайд – президент Естонії перебувала в Україні впродовж 6 днів, ставши першим главою держави, яка відвідала воєнний Донбас.

Ольга МАКАРЕНКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024