Порівнюємо цукор і цукрозамінники: плюси і мінуси

14 Липня 2021, 17:06
Порівнюємо цукор і цукрозамінники: плюси і мінуси 1628
Порівнюємо цукор і цукрозамінники: плюси і мінуси

Цукор зараз є практично у всіх продуктах. Зрозуміло, що сучасну людину може турбувати така кількість цукру всюди. Залишається тільки контролювати споживання і в домашній кухні або переходити на цукрозамінники.

Благо їх дуже багато – фруктоза, стевія, аспартам, ксиліт. Про це у блозі на сайті мережі «Наш Край» розповідає Ірина Рудик, категорійна менеджерка напряму «Бакалія» в мережах «Наш Край» та SPAR.

Рекомендована добова норма споживання цукру зараз становить: для дітей 2–19 років – 6 чайних ложок (100 калорій); для дорослих жінок – 6 чайних ложок (100 калорій); для дорослих чоловіків – 9 чайних ложок (150 калорій)

Більшість американців перевищують ці норми, піддаючи себе ризику розвитку серцево-судинних захворювань та ожиріння. Основні джерела цукру в раціоні включають солодкі напої з цукром, десерти на основі зернових, фруктові напої, молочні десерти і цукерки.

Автори важливого дослідження, опублікованого в журналі Американської медичної асоціації (Journal of the American Medical Association), виявили, що ризик смерті від серцево-судинних захворювань зростає при регулярному споживанні цукру і солодких напоїв з цукром, незалежно від ваги випробовуваних.

Надлишок цукру в раціоні може сприяти набору ваги і спровокувати розвиток діабету, тому краще і корисніше буде, якщо кожен з нас буде з’їдати за день не більш як 7 чайних ложок цукру.

Служба громадської охорони здоров’я Англії (Public Health England) розраховує на те, що споживання цукру (включаючи цукор, що міститься в інших продуктах) знизиться до кінця року на 50%.

Цієї мети влада Англії планує домогтися за рахунок більш широкого поширення замінників цукру. Вони не калорійні, зате дають солодкий смак. Але наскільки вони корисні для здоров’я?

Що таке підсолоджувачі?

Їх дуже багато, їх додають у найрізноманітніші продукти харчування, зокрема дієтичні страви і напої. Усі вони служать одній меті: додати солодкість смаку при мінімумі калорій.

Деякі з них – сахарин, сукралоза, ацесульфам калію і аспартам, набагато солодші за цукор, тому ідеальні для додавання в низькокалорійні прохолодні напої і жуйку без цукру.

Ксиліт і сорбіт більше схожі на звичайний цукор, тому підходять для використання в кондитерській галузі.

Чи можна їх використовувати?

Якщо ви запитаєте фахівців, більшість з них скаже, що це ваша особиста справа і ваш вибір. Обмежити споживання цукру – це зовсім непогано, це допомагає знизити ризики розвитку діабету та ожиріння, допомагає зберегти здоров’я зубів.

Коли ви усвідомлюєте, що в звичайній банці «Кока-коли» міститься еквівалент дев’яти шматків цукру – більш як денна норма дорослої людини, ви мимоволі задумаєтеся про дієтичну версію напою.

Але наскільки підсолоджувачі корисніші для здоров’я? Звичайно, вживання низькокалорійних і мало солодких продуктів не гарантує вам бадьорості і стрункості. Ці продукти не є заміною правильного харчування і здорової дієти.

Оскільки підсолоджувачі штучні, вони не корисні для здоров’я?

Серед них багато продуктів хімічного виробництва, але є і натуральні. Наприклад, стевія. Крім того, синтетичний не завжди означає, що це шкідливо для здоров’я.

Згідно із законом, на етикетці харчового продукту має бути чітко позначено, чи містяться в ньому низькокалорійні підсолоджувачі, щоб люди знали, що саме вони купують.

Чи допоможе перехід на замінники цукру скинути вагу?

Скорочення обсягу споживаних калорій допоможе схуднути. Однак скільки саме ви скинете, залежить від вашого раціону в цілому, а також від обсягу фізичного навантаження, генетичних особливостей і вашого метаболізму.

Доктор Стейсі Лок'єр з Британського фонду харчування вважає, що перехід на замінники цукру і продукти з низьким вмістом цукру може допомогти тим, хто прагне скинути вагу.

«Існують дані досліджень як короткострокових, так і довгострокових, які засвідчують те, що люди, які вживають низькокалорійні продукти, худнуть. Щодо напоїв, немає нічого кращого звичайної води, хоча деяким складно відмовитися від солодких напоїв. В такому випадку можна вибрати солодкі напої із замінниками цукру», – каже доктор Стейсі Лок'єр.

Вони безпечні?

Виробництво штучних замінників цукру жорстко контролюють, ці продукти проходять суворі перевірки.

Виробник замінників цукру повинен надати суду докази того, що його продукція:

  • не шкодить здоров’ю і не сприяє розвитку раку;
  • не впливає на репродуктивні функції;
  • не накопичується в організмі;
  • не викликає алергічних реакцій.

 

Наприклад, якщо ви вживаєте в їжу аспартам, то для дорослої людини безпечна денна доза складе до 14 порцій напою без цукру або до 40 чайних ложок підсолоджувача для чаю чи кави. Для дитини ця доза дорівнює 4 порцій напою і 13 чайних ложок підсолоджувача.

А що з побічними ефектами?

У ЗМІ дуже багато писали про можливу шкоду вживання в їжу замінників цукру, але наукових доказів цьому немає. Є люди, яким не варто вживати їх в їжу.

Дітям до 3 років підсолоджувачі протипоказані, проте їх можуть вживати вагітні жінки.

Людям з фенілкетонурією не можна вживати аспартам. Усім іншим можна вживати в їжу замінники цукру.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024