Світова торгівля в часи пандемії COVID-19: до чого готуватися

23 Липня 2021, 16:13
Світова торгівля в часи пандемії 4939
Світова торгівля в часи пандемії

У 2020 році відбувся різкий спад міжнародної торгівлі – мінус вісім відсотків. Головним фактором економічного шоку є пандемія COVID-19. 

Найсуттєвіше падіння відбулося в другому кварталі 2020-го, — пише у блозі на сайті мережі «Наш Край» Оксана Крук, менеджерка з імпорту мереж «Наш Край»|«SPAR».

Якщо припустити, що пандемія взята під контроль, на 2021 рік очікується відновлення світової економіки та міжнародної торгівлі до рівня 2019 року. Вплив COVID-19 на міжнародну торгівлю посилює нестабільну структуру, що спостерігалася протягом останнього десятиліття. Останні 10 років відбувається зменшення залежності світової економіки від торгівлі, що вимірюється величиною світової торгівлі товарами та послугами у порівнянні з світовим виробництвом (загальновживаний показник для визначення тенденцій глобалізації).

 Цей коефіцієнт досяг свого піку понад 30 відсотків 2008 року.

Читайте також: Порівнюємо цукор і цукрозамінники: плюси і мінуси

Незважаючи на підйоми та падіння, відношення міжнародної торгівлі до світового виробництва відтоді має тенденцію до зниження і, спостерігалося падіння 2020 року, що склало близько 25 відсотків. На 2021 рік і не тільки, можливо, що зростання міжнародної торгівлі випереджатиме зростання світового виробництва, отже, піднімаючи цей коефіцієнт вгору. Однак величина відскоку є невизначеною, зважаючи на поєднання порушень глобальних ланцюгів створення вартості, спричинених COVID-19, та невирішені питання торгівлі серед деяких найбільших економік.

Міжнародна торгівля у 2020 році

 COVID-19 негайно і сильно вплинув на міжнародну торгівлю. Перші ознаки спаду торгівлі виявилися вже в січні, коли більшість найбільших економік зафіксували негативні тенденції. Проте найвище падіння міжнародної торгівлі відбулося у другому кварталі 2020 року, коли обсяги світової торгівлі товарами впали більш ніж на 20 відсотків порівняно з тим же кварталом 2019-го. Тенденції торгівлі за третій квартал хоча все ще негативні за рік, річні показники значно вищі, ніж у другому кварталі. Різке зниження міжнародної торгівлі протягом 2020 року було широко поширеним, але більш вираженим у розвинених країнах, особливо щодо експорту. Торгівля між країнами, що розвиваються (Південь-Південь), була дещо стійкішою, ніж загальна торгівля, у другому кварталі знизилося приблизно на 17 відсотків, а потім у третьому – на п’ять відсотків.

Падіння торгівлі країн, що розвиваються, значною мірою зумовлене торговою стійкістю країн Східної Азії. Хоча жоден регіон країн, що розвиваються, не захищений від зниження міжнародної торгівлі протягом 2020 року, торгові тенденції для східноазійського регіону, як правило, кращі. Ця тенденція виявляється ще більш очевидною у третьому кварталі 2020 року, оскільки східно-азіатський експорт став позитивним у річному обчисленні. Покращуючись порівняно з другим кварталом, тенденції торгівлі в третьому кварталі залишаються негативними для інших регіонів країн, що розвиваються. Наприклад, вартість торгівлі, що походить із країн з перехідною економікою та регіону Західної Азії та Північної Африки, була приблизно на 25 відсотків нижчою у третьому кварталі 2020 року, ніж у третьому кварталі 2019-го.

Тенденції імпорту та експорту за регіонами

Якщо виходити за межі середніх показників, структури міжнародної торгівлі на 2020 рік демонструють певну неоднорідність між країнами. Міжнародна торгівля знизилася в усіх країнах, крім кількох, проте величина падінь різнилася. Наприклад, багато країн Східної Азії мають порівняно кращі показники. Більш помітно, що структури торгівлі до 2020 року були дуже неоднорідними в Африці. Хоча вартість міжнародної торгівлі впала на більшій частині Південної Африки, торгівля зросла в кількох країнах, особливо в регіоні Західної Африки.

Відмінності також є у східноазійських та тихоокеанських регіонах, і не всі країни Латинської Америки спостерігали двозначне падіння своєї торгівлі протягом перших дев’яти місяців 2020 року. Тенденції торгівлі деяких найбільших світових торгових економік ілюструють також масштаби спад міжнародної торгівлі внаслідок пандемії COVID-19. Для більшості найбільших економік місяці, що зафіксували найрізкіше падіння, були квітень і травень 2020 року.

Повільне відновлення відбулося у липні та серпні, подальше поліпшення сталося у вересні, коли торгівля в деяких економіках повернулася до зростання в річному обчисленні. Важливо те, що торговельні структури Китаю помітно відрізнялися від інших економік. На економіку Китаю першим постраждав COVID-19, і після падіння в перші місяці пандемії китайський експорт уже стабілізувався у другому кварталі 2020 року, а потім сильно відскочив протягом третього кварталу, темпи приросту за рік становили майже 10 відсотків Загалом рівень китайського експорту за перші дев’ять місяців 2020 року був порівнянним з рівнем 2019-го за той самий період. Що стосується імпорту, попит Китаю на імпортну продукцію також відновився, але менше, ніж експорт.

 Читайте також: Новий світ пандемічного попиту споживачів

Процес відновлення відставав у багатьох інших основних економіках, деякі з яких все ще зафіксували двозначне падіння у вересні 2020 року. Наприклад, імпорт та експорт залишилися значно нижчими за рівні 2019 року для Бразилії, Індії, Японії та Російської Федерації. З іншого боку, ознаки швидкого одужання є в статистиці Європейського Союзу, Республіки Корея та Південної Африки.

Незважаючи на те, що далеко не у всіх країнах світу відновлення економіки відбувається прогнозованими темпами, сподіватимемося на позитивне завершення процесу, що відбувається.

 

Читайте також: Мистецтво делікатесів: як виготовляють сирокопчені та сиров’ялені продукти

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024