Чим шкідливі і корисні сухі сніданки

07 Вересня 2021, 09:30
Чим шкідливі і корисні сухі сніданки PROMO 5800
Чим шкідливі і корисні сухі сніданки

Сухі сніданки зручні для тих, хто поспішає вранці, до того ж якихось кулінарних навичок вони не вимагають. Противники сухих сніданків вважають, що нічого корисного в них немає.

Що з цього правда, а що вигадка, спробувала розібратися Ірина Рудик, категорійна менеджерка напряму «Бакалія» в мережах «Наш Край» та SPAR за матеріалами ресурсу spar.ua.

Сухі сніданки вживають холодними або гарячими, з додаванням молока, йогурту або фруктів. Це легка та зручна їжа для зайнятих людей. Також сухі сніданки є джерелом енергії і клітковини.

Виробники сухих сніданків задля просування своєї продукції збагачують їх вітамінами і мінералами, додають різні підсолоджувачі, ароматизатори та барвники.

Загальної суворої класифікації сухих сніданків і снеків в світі немає, тому найчастіше сухими сніданками називають вироби з зернових культур різної форми, які не потребують додаткової кулінарної обробки.

Висівки. Це найдавніший з усіх видів сухих сніданків, створений з твердої оболонки зерна, яку не використовують для виробництва борошна. У висівках пшеничних, вівсяних, гречаних, ячмінних, рисових та інших зерен міститься велика кількість амінокислот, білка і мікроелементів. Крім цього, через клітковину в складі висівки є прекрасним засобом для очищення шлунка і підмогою в процесі схуднення.

Пластівці. Історія виникнення звичайних кукурудзяних пластівців почалася з курйозу. В кінці ХІХ століття американський лікар-сексолог Джон Келлог і його брат Вілл після приготування сніданку залишили на плиті залишки кукурудзяного борошна, змішані з водою. До їхнього повернення тісто висохло, перетворившись на пластівці і грудки.

Економні Келлоги не стали викидати тісто, а підсмажили його та отримали хрусткі смачні пластівці. Зараз Kellogg Company – найбільший в Америці виробник сухих сніданків і продуктів швидкого приготування, а кукурудзяні пластівці стали одним із символів американського сніданку.

Мюслі. Вид сухих сніданків, створений з сирих або запечених злаків, висівок, сухофруктів, паростків пшениці, сушених ягід, подрібнених горіхів, меду та спецій. Взагалі мюслі були винайдені в 1900 році швейцарським лікарем Максиміліаном Оскаром Бірхер-Беннером для пацієнтів його госпіталю, але через півстоліття стали одним з найпопулярніших продуктів для тих, хто дотримується дієт і веде здоровий спосіб життя.

Кульки. Звичайні і шоколадні кульки, фігурки і кілечка (а ще знамениті кукурудзяні палички) – це технологічно новий вид сухих сніданків. Він створюється із спеціально підготовленої крупи методом екструзії, коли прес видавлює вироби певної форми з пластичного спіненого тіста.

Користь сухих сніданків

Про користь сухих сніданків говорять доволі багато. Однак вибирають їх перш за все за зручність. Головні споживачі пластівців і шоколадних кульок все ж не дорослі, а діти. І залити молоком мюслі і пластівці може навіть дошкільня.

Ще один безперечний плюс у тому, що сухі сніданки – доволі смачні і підходять навіть для вибагливих дітей, яких потрібно привчити до молока і кисломолочних продуктів (а ними зазвичай заливають пластівці або мюслі).

Сухі сніданки містять велику кількість мікроелементів, фосфор, магній, вітаміни А і Е, а також рослинну клітковину, корисну для здоров’я. Вся ця інформація, як правило, є на упаковці.

Нарешті сухі сніданки доволі калорійні, щоб дотягнути на «заряді» від них до обіду. Вони дають швидке насичення і, до речі, підходять для того, щоб перекусити перед тренуванням.

Шкода сухих сніданків

Основна претензія до сухих сніданків – велика кількість цукру. Через високий вміст сахарози підвищується і рівень цукру в крові. Як правило, через кілька годин цукор починає «падати». Якщо організм здоровий, людина може відчувати сильне почуття голоду, загальну слабкість і сонливість. Однак при наявності будь-якого хронічного захворювання можуть проявитися гірші симптоми: головний біль, прискорене серцебиття, почуття страху і занепокоєння, тремор та нудота.

Другий можливий мінус – прояв алергії на глютен, пилок злакових або горіхи.

На що звернути увагу при виборі сухих сніданків

Наявність висівок і житніх пластівців робить сухі сніданки кориснішими. В ідеалі краще, якщо для виготовлення використовують цільнозернове борошно і зовсім не додають цукор та сіль.

Мультизернові сухі сніданки також вважаються більш здоровими за рахунок поєднання різних корисних речовин.

Альтернативи сухим сніданкам

Каші – давня добра їжа, яку люди їдять уже багато століть. Каші легко готувати, їх завжди можна приправити фруктами, горіхами, насінням і корицею. До речі, вівсянку зовсім не обов’язково варити.

Для теплої пори року актуальний рецепт холодної вівсянки: ввечері необхідно залити пластівці йогуртом або молоком, накрити кришкою і поставити в холодильник, а вранці додати туди шматочки ягід або фруктів і з’їсти.

Останнім часом в Україні набула популярності гранола – вид американських сухих сніданків і снеків, що містить вівсяні пластівці, горіхи і мед, які запечені до хрусткого стану. Часто гранола продається у вигляді батончиків, що робить її зручним перекусом під час походів і прогулянок.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024