Маркетингові тренди у 2023 році

16 Березня 2023, 18:00
Маркетинг 6179
Маркетинг

Деякі  маркетингові тренди тривають вічно. Насправді вони приходять і зникають із великою швидкістю — і маркетологи повинні адаптуватися.

Оскільки маркетинг постійно розвивається, ваш маркетинговий посібник також має розвиватися. Але якщо ваша стратегія виглядає так само як і багато років тому, настав час зайнятися домашнім господарством.

Тут ми розглянемо маркетингові тенденції, які втрачають силу, і те, як маркетологи можуть  та повинні на них реагувати.

  • Схвалення знаменитостей у соціальних мережах

  • Сильно відфільтрована естетика Instagram

  • Аудіо чати

  • Довгі відео для соціальних мереж

  • Маркетинг у метавсесвіті

1. Схвалення знаменитостей у соціальних мережах.

Ви коли-небудь бачили спонсорований допис від знаменитості в соціальних мережах і думали: «Вони справді цим користуються?»

Наприклад, співпраця Beyond Meat із медійною персоною Кім Кардашьян стала вірусним моментом у 2022 році, але з абсолютно неправильних причин. Після публікації рекламного відео , на якому Кардашьян пробує її веганські продукти, глядачі швидко звинуватили Кардашьян у «фальшивому жуванні», що змусило багатьох поставити під сумнів автентичність її схвалення.

2.Сильно відфільтрована естетика Instagram.

Якщо ви нещодавно гортали Instagram, ви можете помітити, що естетика змінюється.

Часи ретельно відфільтрованих фотографій і ідеальних стрічок Instagram минули. Сьогодні впливові особи, бренди та звичайні користувачі орієнтуються на більш не відредагований вигляд.

У чому причина цього повороту? Багато користувачів відчувають почуття втоми через високооброблену естетику, яка роками домінувала на платформі. Натовп покоління Z, зокрема, цінує автентичність, а не виглядати надто витонченим в Інтернеті. Не дивно, що вони тяжіють до TikTok, де сирий і нефільтрований вміст є нормою.

Бренди починають помічати цю зміну. Бренд догляду за шкірою Glossier, наприклад, грає в «антиестетичний» рух, ділячись відвертими кадрами та невідредагованими фотографіями.

Хоча це лише зміна естетики, це вказує на більшу тенденцію серед молодих споживачів: вони жадають автентичності від брендів. Іншими словами, знімки тосту з авокадо та сильно відфільтровані селфі не підійдуть. Натомість бренди повинні досліджувати, як виглядати більш доступними та привабливими в Інтернеті.

3. Аудіо чати.

Аудіочати, такі як Clubhouse і Twitter Spaces, стали популярними на початку пандемії, коли багато людей шукали можливості спілкуватися з іншими.

Повертаємося до сьогоднішнього дня: більше чверті ( 29% ) маркетологів планують припинити інвестувати в аудіочати у 2023 році.

З маркетингової точки зору, найбільша проблема аудіочатів полягає в тому, що користувачі віддають перевагу спілкуванню з людьми, а не з брендами. Насправді лише 7% споживачів покоління Z віддають перевагу аудіочатам для відкриття нових продуктів.

Аудіочати також втрачають популярність серед молодшої аудиторії. Лише 14% споживачів покоління Z відвідували Twitter за останні три місяці, і лише 13% відвідували Clubhouse. Якщо ваша аудиторія схильна молодшати, варто вивчити інші стратегії.

4. Довгі відеоролики для соціальних мереж.

Не секрет, що короткометражне відео домінувало в соціальних мережах цього року, і воно продовжить набирати обертів у 2023 році.

Згідно зі звітом про маркетингову стратегію та тенденції HubSpot за 2023 рік, у 2023 році короткочасне відео матиме найбільше зростання з усіх трендів. Крім того, приголомшливі 96% маркетологів погоджуються, що оптимальна тривалість маркетингового відео становить менш як 10 хвилин.

5. Маркетинг у метавсесвіті.

Маркетинг — це експерименти, і метавсесвіт став новим ігровим майданчиком для маркетологів. Однак це початкове хвилювання, здається, вичерпується.

29% маркетологів планують припинити маркетинг у метавсесвіті (наприклад, Horizon Worlds і Roblox) у 2023 році. Крім того, більше чверті (27%) планують припинити використання VR і AR.

Хоча метавсесвіт інтригує, його важко реалізувати. Обладнання дороге, апаратне забезпечення незручне, а впровадження відбувається повільно.

Проте метавсесвіт все ще перебуває в зародковому стані. Оскільки він продовжує розвиватися, все може змінитися.

Тож слідкуємо за змінами і вчимося адаптовуватися до нового.

Читайте також:З чого почати власний бізнес

Оксана Грищук — менеджерка з реклами мереж «Наш Край» та SPAR

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024