Безлактозні продукти – данина моді чи необхідність?

26 Квітня 2023, 18:00
Безлактозні продукти 1612
Безлактозні продукти

Важко уявити  будь-який продуктовий супермаркет без молочної продукції. Адже молоко та молокопродукти складають основу раціону більшості людей. Та останнім часом, на полицях супермаркетів поруч із рештою молочних продуктів можна зустріти молоко, йогурт, кефір  або сир з позначкою «безлактозний». Що це за продукти? Данина моді, маркетингова хитрість чи потреба організму? Спробуємо розібратися. 

Лактоза – це молочний цукор, який міститься у молоці та молочних продуктах. Отже, якщо трішки заглибитись у хімію, лактоза – це дисахарид, тобто молекула вуглеводу, що складається з двох компонентів: глюкози та галактози. Лактоза в організмі людини розщеплюється під впливом ферменту лактазу і потрапляє у кров.

Лактоза міститься у молоці тваринного походження та в жіночому грудному молоці. (Вміст лактози у молоці приблизно становить 4,8%.)  Природою закладено, що на початку життя людина харчується виключно грудним молоком, і в організмі йде активне вироблення цього ферменту. З віком вироблення ферменту лактази скорочується. Якщо порівнювати рівень лактози в молоці свійських тварин, то найвищий показник буде у коров'ячого молока, а найнижчий — у козячому.

Швидше за все, питання про лактозу та її непереносимість взагалі не було б актуальним, якби наші предки не одомашнили велику рогату худобу. Саме це спричинило вживання молочних продуктів практично протягом усього життя, і в процесі еволюції організм людини пристосувався виробляти лактазу довше, ніж передбачалося. Вважається, що лактоза активізує розмноження необхідних людині біфідо-і лактобактерій, а також сприяє всмоктування вітамінів групи В, кальцію та вітаміну С. Водночас, активно вживаючи молочні продукти, людина може легко набрати зайву вагу, бо лактоза – це, власне, вуглевод, а надлишок вуглеводів веде до збільшення жирової тканини. 

На сьогодні  у багатьох людей спостерігається  недостатній рівень лактази, що призводить до проблем з перетравленням лактози та незручностей після споживання молочних продуктів. Цей стан називається лактозною непереносимістю. Основні симптоми непереносимості лактози – це діарея, метеоризм, біль у шлунку або нудота. Саме  тому Українські виробники харчових продуктів останнім часом дедалі більше випускають  безлактозну продукцію. Дана продукція може бути виготовлена з будь-якого типу молока, включаючи коров’яче, козяче та овече молоко. Щоб знизити рівень лактози в молочних продуктах, виробники можуть використовувати різні методи, такі як додавання лактази, фільтрація або відділення сироватки. Сьогодні безлактозну молочну продукцію  можна зустріти у таких категоріях як: молоко, йогурт, сир, масло, крем, вершки, морозиво та інші. Її можна купити у супермаркетах або ж приготувати вдома за допомогою спеціальних продуктів.  Та при виборі покупки потрібно пам’ятати, що  безлактозна продукція має ряд переваг та недоліків. 

До переваг можемо віднести наступне:

1. Збільшення аудиторії: Безлактозні молочні продукти можуть бути виготовлені з будь-якого типу молока, включаючи сою, овес, горіхи та інші альтернативи молочним продуктам. Це означає, що вони можуть бути використані для привернення нової аудиторії, яка не споживає молочні продукти через проблеми з лактозою або відмову від тваринних продуктів.

2. Збільшення конкурентоспроможності: Виробники безлактозної молочної продукції можуть використовувати це як перевагу у конкуренції з традиційними молочними продуктами. Вони можуть надати додаткові переваги, такі як зменшення кількості цукру, жиру та калорій, що відповідає популярним трендам здорового харчування.

3. Збільшення прибутку: Популярність безлактозних продуктів зростає, що означає збільшення продажів і прибутку для виробників. Крім того, збільшення кількості продуктів без лактози може привести до збільшення інтересу споживачів до молочних продуктів загалом

До недоліків можемо віднести:

  • Вартість: Безлактозні молочні продукти часто коштують більше, ніж звичайні молочні продукти. Це пов'язано з більш складним процесом виробництва та використанням спеціальних інгредієнтів для їх приготування. 
  • Смак: Хоча безлактозна продукція дуже схожа на звичайну, деякі люди можуть відчувати різницю у смаку.
  • Хімічні домішки: безлактозні продукти можуть містити хімічні домішки, щоб замінити природну лактозу, що може бути здоровими для організму, тому варто звернути увагу на склад продукту.

Дуже корисною та безлактозною альтернативою коров’ячому молоку є рослинне молоко. Існує безліч різновидів рослинного молока з горіхів, вівса, конопель, рису, сої та інших рослин. Все більше людей по всьому світу вважають за краще замінювати коров’яче молоко рослинним, додаючи його в десерти, коктейлі, смузі і навіть у каву. 

Отже, відкриваючи власний супермаркет, чи розширюючи асортимент існуючого не  забувайте робити акцент на  присутність безлактозної продукції, яка дасть можливість людям з лактозною непереносимістю зробити свій раціон максимально повноцінним, а ваш супермаркет – сучасним та популярним. 

Заступниця комерційного директора мережа супермаркетів «Наш Край» та SPAR
Наталія Зубовецька

Довідково: Сьогодні SPAR  – одна з найбільших у світі мереж супермаркетів та гіпермаркетів, що складається з понад 13 тисяч магазинів, які діють у 50 країнах світу. В Україні мережа розвивається за системою франчайзингу та пропонує 4 торгових формати: SPAR Express (магазини біля дому торговою площею до 200 кв.м), SPAR (супермаркети 200-800 кв.м), EUROSPAR (супермаркети 800-3000 кв.м), INTERSPAR (гіпермаркети понад 3000 кв.м). Ключові цінності SPAR для покупців — це широкий асортимент якісних і свіжих товарів, європейські стандарти обслуговування, індивідуальний підхід до кожного клієнта, комфорт і затишок в кожному магазині.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024