Яку воду корисно вживати?

04 Травня 2023, 18:00
Яку воду корисно вживати? 1572
Яку воду корисно вживати?

Довкола вживання води вже виникло чимало запитань: «норма» води в день, смачна – не смачна, безпечна чи ні? Втім, беззаперечно – регулярне вживання води необхідне нашому організму для нормальної роботи. Цей процес називають гідратацією.

Зібрали пару фактів про воду, яку ми п’ємо, щоб з’ясувати, що вона може.

Для початку глянемо, яка вода зазвичай доступна в Україні:

Фасована вода

  • мінеральна (отримана з підземного джерела, не піддавалась зміні та впливу, містить багато мінералів, зокрема магній та кальцій, сірку, використовується без додаткової обробки). Мінеральні води є столові, лікувально-столові і лікувальні води.
  • питна (в якій дотримані норми мінерального та бактеріологічного складу);

Фасовані води можуть бути негазовані та газовані (в які додають вуглекислий газ)

А також ароматизовані (вода з цукром або штучними підсолоджувачами, яка містить натуральні або штучні ароматизатори)

Вода з-під крану (з водойми або свердловин, очищена від шкідливих речовин, таких як бактерії, грибки та паразити і контрольована владою міста);

Дистильована (вода, яку кип’ятять, а пара збирається та конденсується назад у рідину)

Кринична (надходить прямо з-під землі, неочищена і несе в собі низку ризиків, якщо її не перевіряти).

Вода становить до 75% ваги людського тіла. Дослідження показують, що навіть легке зневоднення може негативно вплинути на пам’ять, концентрацію, рівень тривоги та втоми.

Вживання достатньої кількості води забезпечує зволоження, що може сприяти оптимальній роботі мозку, пам’яті, рівню енергії та артеріальному тиску.

Втім, немає єдиних норм щодо того, скільки води ви повинні пити щодня. Існують рекомендації від різних організацій, які швидше є орієнтиром, а не чіткою вказівкою, скільки пити.

Адже такі рекомендації не враховують ваші індивідуальні потреби, які залежать від того, де ви живете, наскільки активні, що їсте, а також від вашого розміру тіла та віку.

Та рекомендації враховують не тільки вживання води в чистому вигляді, а й в продуктах харчування, адже близько 80% загального споживання води людьми припадає на воду та інші напої, а решта 20% – надходять з їжі.

Рівень pH води

pH – водневий показник, який показує ступінь кислотності або лужності розчину. Нейтральний рівень рН – 7. Нижче 6,5 – кислотна, вище – 8,5 лужна. Людська кров має рН 7,4, згідно зі шкалою кислотності.

Рівень рН води в природі в першу чергу залежить від комплексу розчинених у воді речовин, а також від погодних умов та від виду людської діяльності на території, де видобувається вода.

На присмак води може впливати і вміст мінералів

Не всі мінерали легко виявляються вашими смаковими рецепторами. Та дослідження, проведене в 2013 році за допомогою тесту наосліп, визначило чотири мінерали, які найбільше впливають на сприйняття смаку:

HCO₃⁻ (бікарбонат)

SO₄²⁻ (сульфат)

Ca²⁺ (кальцій)

Mg²⁺ (магній)

Або ж якщо у воді переважає вміст заліза – ви відчуєте його присмак. Якщо багато кальцію – вода буде на присмак більш «твердою», а при кип’ятінні утворюватиметься осад.

Якщо ми кажемо «смачна» вода – це означає, що вона має збалансований вміст мінералів та органічних речовин.

Вода – безкалорійна рідина. Калорії можуть містити бутильовані води, в які додають цукор чи інші підсолоджувачі (лимонади, кола, підсолоджені та ароматизовані газовані напої, квас, соки та ін.).

Пити воду зранку, перед їжею чи ввечері однаково корисно

Ключовою є послідовність. Починати день зі склянки води – гарна звичка, щоб допомогти собі прокинутися. А випити склянку води перед прийомом їжі – можливість зменшити порцію з’їденого, яка є особливо корисною для тих, хто бореться з переїданням чи надмірною вагою.

Одне дослідження показало, що дорослі з надмірною вагою або ожирінням, які випивали 500 мл води за 30 хвилин до їжі, з’їдали на 13% меншу порцію, ніж ті, які не пили рідини перед їжею.

Інше – що вода значно збільшує витрати енергії в стані спокою у дорослих. Тільки мова саме про просту воду, а не підсолоджені напої.

Ваше тіло чітко регулює водний баланс протягом дня, а надлишок води виводиться з організму через шкіру, легені, нирки та травну систему.

Мозок людини приблизно на 80% складається з води

І також відслідковує, чи час нам уже випити склянку води.

Вода входить до складу нейронів, нейроглії, мієлінових оболонок відростків нейронів (аксонів), міжклітинної та цереброспінальної рідини, крові, яка протікає через судини мозку.

Ба більше, мозок (а саме гіпоталамус) має спеціальні центри, які відслідковують, чи достатній рівень води в організмі, чи вам потрібно поповнити його. Їх називаються центрами спраги та задоволення.

На збільшення потреби в гідратації впливає і посилена розумова діяльність. А не лише фізична. Посилена активність, розумова або психічна, посилює кровообіг у всьому організмі, і у мозкові також. В звязку з цим зростають потреби в енергетичних ресурсах. Зокрема, в гідратації

Мозок сигналізує відчуттям спраги, коли втрачає 1-2% води Від стану гідратації залежить ефективність роботи мязів.

Так, втрата води на рівні 1-2% може впливати на результат у спортсменів, фізичний стан і когнітивні здібності. При втраті 5% води – результат відчутно падає.

7-10% – вже вважається критичним, загрожує втратою свідомості

Вживання води впливає на мотивацію

Легке зневоднення призводить до змін у ряді важливих аспектів когнітивних функцій, таких як концентрація, уважність і короткочасна пам’ять.

Втім, це можна використовувати, як індикатор, що час попити – як тільки голова перестає «варити» і мозок тягнеться в прокрастинацію – спробуйте випити склянку води.

Наталя МИХАЙЛОВА, 

категорійна менеджерка мереж супермаркету SPAR та «Наш Край»

Довідково: сьогодні SPAR  – одна з найбільших у світі мереж супермаркетів та гіпермаркетів, що складається з понад 13 000 магазинів, які діють у 50 країнах світу. В Україні мережа розвивається за системою франчайзингу та пропонує 4 торгових формати: SPAR Express (магазини біля дому торговою площею до 200 кв.м), SPAR (супермаркети 200-800 кв.м), EUROSPAR (супермаркети 800-3000 кв.м), INTERSPAR (гіпермаркети понад 3000 кв.м). Ключові цінності SPAR для покупців — це широкий асортимент якісних і свіжих товарів, європейські стандарти обслуговування, індивідуальний підхід до кожного клієнта, комфорт і затишок в кожному магазині.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024