Салат – гармонія смаку та свіжості

04 Червня 2023, 17:06
Салат Айсберг 2040
Салат Айсберг

Салати ми вважаємо додатковою їжею, вони урізноманітнюють і доповнюють наш раціон. І те, що вони є низькокалорійною їжею, яка покращує травлення, а відтак сприяє обміну речовин, робить салати важливою складовою здорового і правильного харчування.

Не так давно, під словом «салат» ми мали на увазі виключно олів’є, оселедець під шубою або вінегрет. Але з приходом гастрономічної цивілізації раптом виявилось, що салат — це зелене листя майже без смаку, яке може слугувати прикрасою страв.

Деякий час по тому стало зрозуміло, що листовий салат можна їсти! До салату звикли, дізнались, що попри свій прісний смак, він непогано поєднується з м’ясом та овочами, а головне, насичений вітамінами та мінералами. Пройшло ще трохи часу, і прилавки супермаркетів заповнили різні салати з голосними італійськими і грецькими назвами.

Салат  не дає насичення та не володіє яскраво вираженим смаком, здатним задовольнити наші смакові рецептори. Але у поєднанні з рибою, м’ясом, овочами та фруктами, він завжди займає особливе місце. Він гарний, корисний і головне, може вдало підкреслити основний склад страви.

У світі вирощується близько 1000 різновидів салату. Хтось ділить їх на качанні та листові, хтось на пряні, гіркі, хрусткі та м’які салати. До речі, попри свій зовнішній вигляд, салат — це «овочева культура», а не зелень, як переконана більшість. У будь-якому випадку, свіжий салат не здатний зіпсувати страву.

Салат Ромен або Романо — помічник Цезаря та бургера

Відмінно поєднується з йогуртовими заправками, олією. Має трохи терпкий, солодкуватий смак. Вважається одним із найдавніших. Високий  вміст натрію, здатність підвищувати рівень гемоглобіну у крові, а також регулювати  водний обмін дає можливість використовувати його не тільки в кулінарії, а й у медицині Саме цей салат кладуть у класичний Цезар, саме його листочки ми знаходимо у класичному гамбургері.Салат романо відмінно підходить для приготування овочевих страв та вітамінних супчиків. Добре поєднується з м’ясом і рибою.

Салат Айсберг, айс-салат

Айсберг або кріспхедс — «хрусткі голови», один із найбільш популярних салатів у США. Салат виправдовує обидві свої назви — він і правда чудово хрустить. А назву айсберг йому дали фермери, які обкладали салат колотим льодом, щоб він краще зберігався при транспортуванні у інші штати. Це один з небагатьох салатів, який може зберігатись до 3 тижнів, зберігаючи при цьому свої якості. Сам по собі яскраво вираженого смаку не має. Його листя можна використовувати для голубців, загорнувши у них фарш. Чудово доповнює рибу та морепродукти. Американці надають перевагу поєднувати айсберг з сиром із пліснявою. Салат поєднується з будь-якими соусами, зокрема на основі сметани.

Рукола (Аругула або Рокет)

Вважається чоловічим афродизіаком. Володіє пряним ароматом та горіхово-гірчичним смаком.Коли будете купувати руколу — дивіться, щоб листя були повністю зеленими і не зів’ялими, і чим меншим є листочок — тим більше він буде гірчити. Це вид салату любить заправку на основі бальзамічного оцту та оливкової олії. Відмінно поєднується з помідорами, моцарелою і пармезаном. Руколу можна додавати у домашній сир, пасту і навіть окрошку.

Лолло россо — кораловий салат

Займає перше місце серед салатів за вмістом мінеральних солей і кальцію. Поєднується зі смаженим м’ясом та іншими салатами. Має пікантний, дещо гіркуватий смак. За свою привабливу зовнішність часто використовується для прикрашання страв. Окрім цього , гарно гармонує з рибними салатами та стравами.

Крес-салат

Містить цінну гірчичну олію, використовується тільки у свіжому вигляді і не поєднується з пряними салатами. Є корисним для зміцнення емалі зубів, є відмінною профілактикою пародонтоза. Привчіть себе регулярно їсти молоде листя крес-салату або його пророщене насіння і вашим зубам не загрожують ніякі бактерії. Його маленьке листя містить вітаміни А і С, йод, каротин, залізо і мінеральні солі. Салат є чудовою приправою до м’яса або риби, супів, підлив та омлетів. У крес-салату є своя таємниця — його не варто подрібнювати при приготуванні, інакше він почне гірчити та втратить свій аромат

Салат Фрізе 

Пробуджує апетит, сприяє покращенню травлення. Товаришує з чебрецем, цибулею і часником. Добре поєднується з руколою і крес-салатом. Найкраща заправка для нього — кисло-солодка. Наприклад, з ягідним оцтом та невеликою кількістю коричневого цукру або з лимоном та медом. Салат фрізе чудово доповнює смак морепродуктів, цитрусових і сиру.

Шпинат

Вміст води у шпинаті становить 91,4%. Цей салат — власник великої кількості мінеральних солей, вітамінів групи В, каротину та аскорбінової кислоти. За вмістом каротину шпинат поступається тільки моркві. Смак соковитого листя шпинату солодкавий. Використовувати цей вид салату добре у свіжому вигляді, але і при тепловій обробці він не втрачає своїх вітамінів.Широта використання шпинату вражає уяву. Соуси, пасти, запіканки, омлети, супи. Важливо знати, що страви зі шпинатом не варто залишати на наступний день, оскільки при тривалому зберіганні у них можуть утворюватись речовини, шкіливі для організму. 

Використання цих салатів при вмілому поєднанні з іншими продуктами піднімає настрій та створює неповторні смаки .

Декілька секретів правильного використання салатів

Салати є дуже простими у приготуванні. Але і у салатів є свої таємниці.

Головне правило — салати не люблять металевих предметів. Позаяк, різати їх не можна. Тільки рвати вручну. Перемішувати усі салати також бажано не металевими лопатками, вилками, а дерев’яними.

Качанні салати зберігаються у цілому вигляді, а листові перебираються на окремі листочки, загортаються у вологу тканину, або поміщаються у пластиковий контейнер і зберігаються у холодильнику.

Зберігати салати потрібно окремо, у найбільш «теплому» місці холодильника і подалі від овочів та фруктів. 

Заправляти і солити салат слід безпосередньо перед подачею на вітрину.

Довідково: сьогодні SPAR  – одна з найбільших у світі мереж супермаркетів та гіпермаркетів, що складається з понад 13 000 магазинів, які діють у 50 країнах світу. В Україні мережа розвивається за системою франчайзингу та пропонує 4 торгових формати: SPAR Express (магазини біля дому торговою площею до 200 кв.м), SPAR (супермаркети 200-800 кв.м), EUROSPAR (супермаркети 800-3000 кв.м), INTERSPAR (гіпермаркети понад 3000 кв.м). Ключові цінності SPAR для покупців — це широкий асортимент якісних і свіжих товарів, європейські стандарти обслуговування, індивідуальний підхід до кожного клієнта, комфорт і затишок в кожному магазині.

Тетяна БАСАЛИК, технологиня мереж «Наш Край» та SPAR

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024