Фото стад, які пасуться у Колківській громаді для арабських країн

19 Вересня 2021, 17:40
Фото бичків, яких вирощують у Колківській громаді для арабських країн 4564
Фото бичків, яких вирощують у Колківській громаді для арабських країн

Сьогодні «МХП-Баффало» – це 4 дільниці відтворення неподалік Старосілля, Четвертні, Борович та  Красноволі.

Офіційно заснували 6 листопада 2006 року, а з 2007 року господарство стало одним з підприємств агрохолдингу МХП.

Довідково: МХП – це «Наша Ряба», «Бащинський», «Легко!», «Куратор», «Секрети шефа», 9 рослинницьких підприємств, 5 птахофабрик, власний завод з виробництва круп та комбікормів, елеватори, новітні біогазові комплекси та єдине підприємство з вирощування ВРХ м’ясних порід – «МХП-Баффало», а також мережа магазинів «М’ясомаркет».

Спершу тут турово вирощували молодняк на природних пасовищах, який відправляли на ще одне підприємство МХП «Дружба народів», що в Криму. Зі змінами в державі, коли Крим став недосяжним, назріла необхідність мати власні приміщення для відгодівлі на Волині.

Викупили ферми колишніх колгоспів на території Старосільської та Красновільської сільських рад, а в господарства, відповідно, з’явилися дільниця відгодівля Старосілля та дільниця вирощування молодняку Нічогівка.

Тут худоба вільно випасається на відкритих пасовищах, які обгороджують електропастухом впродовж року.

Породи, які розводить на підприємстві:

  • Абердин-ангуси
  • Шароле
  • Герефорди
  • Симентали
  • Лімузини
  • Волинська м’ясна

Читайте також: Рік білого бика: репортаж з ферми, де ростуть символи 2021 року

Телята народжуються у природному середовищі й до 6 місяців перебувають біля корів. Тож ростуть практично на материнському молоці. З 6-місячного віку телят забирають на відгодівлю: бичків – на Старосілля, теличок – на Нічогівку.

Годують тварин кормами, які самі вирощують. Це тритикале, корнажна кукурудза, силос, сінаж, сіно, солома. На фермах худоба набирає відповідної маси – понад 500 кілограмів, з якою потім іде на продаж за кордон або по Україні. Середня ціна бичка становить 1000-1500 доларів.

На підприємстві вирощують худобу як для продажу на м’ясо, так і для племпродажу. Особливість підприємства: найбільше за поголів’ям тваринницьке господарство в Україні, на якому займаються розведенням ВРХ м’ясних порід. Поголів’я складає в межах 5000 голів.

90% худоби підприємство експортує. За роки діяльності географія експорту склала Лівію, Ліван, Саудівську Аравію, Йорданське королівство, Узбекистан, Молдову, Єгипет. Це арабські країни, де в основному споживають яловичину. Середня зарплата становить 15 000 гривень.

Станом на 1 вересня поголів’я складає 5155 ВРХ, з них корови – 2165. Це ключові показники, за якими фахівці оцінюють потужності тваринницького підприємства. На фото видно, як вільно випасається шароле – біла порода м’ясних корів, яку вивели у Франції у XVIII столітті. Ця порода добре адаптується до будь-якого клімату, тож і на Волині почувається добре. Добре набирає вагу на підножному кормі (тобто на пасовищах).

У цієї породи найнижчий вміст жиру у м’ясі та водночас, найбільший вихід м’яса з туші. Також на світлинах є чорні абердин-ангуси. Це вихідці з Шотландії. Породу вивели в ХІХ столітті у графствах Абердин і Ангус, звідси, власне, і походить назва породи. Вони невибагливі в утриманні, швидко набирають вагу і дають преміальне мармурове м’ясо. Останнім часом ця порода має велику популярність. Її ще називають «чорною перлиною» м’ясного тваринництва.

Приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber, Telegram канал новин. А також Instagram.

Фото: Миколи Комаровського

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024