Начальник Волинської митниці прокоментував затримання партії телефонів

20 Жовтня 2018, 08:54
Вилучені контрабандні мобільні телефони. 1259
Вилучені контрабандні мобільні телефони.

Виконувач обов’язків начальника Волинської митниці ДФС Євгеній Шелігацький розповів про вилучення митниками на «Ягодині» партії китайських телефонів і відповів на критику з боку деяких журналістів.

Нагадаємо, 13-го жовтня невстановленими поки особами на митну територію України через пункт пропуску, під виглядом поштових відправлень, майже 3,5 тисячі мобільних телефонів загальною вартістю близько 700 тисяч доларів США, – пише Конкурент.

«Facebook – дуже ненадійне джерело інформації», – зазначив керівник митниці, до того ж зауважив, що особливо небезпечно, коли такою інформацією починають оперувати правоохоронні органи.

Із його слів, фургон, що перевозив цей вантаж, справді в’їхав у пункт пропуску ще 13 жовтня. Він одразу був сканований і знаходився у статусі затриманого завдяки реакції посадових осіб управління протидії порушенням митних правил та міжнародної взаємодії Волинської митниці ДФС.

«Саме митники виявили невідповідність між описом та реальним наповненням вантажу, а не журналіст, який нині змагається за звання генія контрабандних схем», – запевнив Шелігацький.

Як пояснив він, затримка з оглядом вантажу зумовлена вимогами ст. 233 Митного Кодексу України. У ній зазначено, що пропуск міжнародних поштових відправлень через митний кордон України здійснюється в найкоротший строк, а операції з ними (розпакування, перепакування, пред’явлення для огляду тощо) здійснюються під митним контролем в місцях, які визначаються та обладнуються відповідними операторами поштового зв’язку.

На виконання цих вимог декларанта товару одразу викликали для огляду транспортного засобу та відібрання відповідних пояснень. З огляду на святкові вихідні, уповноважена особа товариства прибула у пункт пропуску 16 жовтня. У той же день, за результатами огляду, склали протокол про порушення митних правил за ч. 1 ст. 483 Митного Кодексу України (приховуванням від митного контролю).

Опис та передача товару на склад митниці відбулися 17 жовтня. У цей же день митницею було винесено постанову про призначення експертизи для встановлення вартості вилучених мобільних телефонів. Без результатів цієї експертизи неможливо визначити міру відповідальності порушника.

«Я добре усвідомлюю, що такі нібито «дрібнички» не цікаві ні цьому журналісту, ні активним учасникам соціальних мереж. Думаю, що кожен повинен бути фахівцем у своїй сфері діяльності, а час енциклопедистів давно минув. Проте це дуже важливо згодом, у ході судового розгляду справи. У судах домисли заангажованих журналістів, розміщені на їхніх приватних сторінках у Facebook, до розгляду не беруться. Тому такі гучні, але дуже поверхові популістські заяви стають профанацією системи верховенства права», – прокоментував в.о начальника Волинської митниці ДФС.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024