У Ковельській лікарні встановилимедичне обладнання за понад півмільйона доларів

20 Жовтня 2018, 10:48
У Ковельській лікарні встановили рентген-ангіографічну систему 2930
У Ковельській лікарні встановили рентген-ангіографічну систему

Завдяки новітній рентген-ангіографічна системі, вартістю у понад 600 тисяч доларів, у центральній районній лікарні Ковеля рятуватимуть сотні життів.

Презентація обладнання відбулася у п’ятницю, 19 жовтня, у приміщенні центральної районної лікарні Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання.

 




 

Ангіограф виробництва Canon (Toshiba) вартістю понад 600 тисяч доларів, встановили у рамках реалізації Субпроекту Міністерства охорони здоров’я та Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області».

Як розповів заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук, завдяки встановленій ангіографічній системі, лікарі зможуть не тільки проводити якісну діагностику, а й проводиди складні операції та рятувати людські життя.

«Мені приємно, що ініціативу, яку я, на правах керівника групи управління Субпроектом, підняв на обговорення, вже втілили у життя. Ми звернулися до головного лікаря з тим, щоби отримати обгрунтування, бо дійсно Ковель заслуговував того, аби включити його у проект Світового банку для облаштування ангіографа. Мені дуже приємно, що ми так спрацювали, що одним з перших відкриваємо саме у Ковелі цей проект. І мені тим більше приємно, що я долучився до важливої справи для своїх земляків з малої батьківщини, оскільки я сам ковельчанин. Це обладнання відноситься у розряд «космічного», яке буде дозволяти не тільки покращити стан здоров’я, а направду врятувати життя. Це великий крок вперед у ковельській медицині. Тим паче, що Ковель є центром госпітального округу, тому сам Бог велів, щоб тут розвивати кардіохірургію», – розповів Сергій Кошарук.

У лікарні повідомляють, що техніка, дозволить проводити своєчасну діагностику серцево-судинної й судинно-мозкової патології і за короткий проміжок часу визначити локалізацію та обрати правильний метод подальшого лікування. Також цей ангіограф – це можливість проведення високотехнологічних оперативних втручань та досліджень з контрастом під рентгенівським контролем всіх органів і систем організму, рентгенохірургічних втручань на судинах серця, головного мозку, аорті та її гілках, органах малого тазу, магістральних судинах, кінцівках при наданні невідкладної медичної допомоги пацієнтам з гострими коронарними синдромами, інфарктом міокарду, кардіогенним шоком та іншою життєво загрозливою кардіологічною патологією.

Як відзначив голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко, не так давно подібні операції можна було зробити лише у Києві, натомість зараз Ковельська лікарня може сміливо позмагатися зі столичними закладами по якості встановленого обладнання.

«Пам’ятаємо, що ще кілька років тому такі операції робив тільки Інститут серця в Києві, де їх здійснював знаменитий Тодуров. Сьогодні у нас апаратура не гірша, а може і дещо новіша, дякуючи кредитам Світового банку. Тільки вісім регіонів виграли цей конкурс на кредити. Сьогодні ми маємо ангіографи у Ковелі, у обласній лікарні і Луцька міська лікарня також його встановлює. Там будуть обслуговувати людей з серцево-судинними захворюваннями, з інсультами і усім іншим. Хіба це не є рух вперед?» – констатував Олександр Савченко.

Присутній на презентації обладнання народний депутат України Степан Івахів зауважив, що такі проекти показують, як працює медична реформа та наскільки важливими є зміни, які сьогодні переживає українська медицина.

«Ми спостерігаємо яскравий приклад того, як відбуваються зміни в медицині. Не десь далеко, а конкретно у місті Ковелі ми побачили це обладнання. Ми побачили, що вся лікарня є сучасною, тут є абсолютно нові можливості. Найбільше тішить те, що паралельно з забезпеченням матеріальної бази, керівництво лікарні дбає про підготовку фахівців, щоб вони могли на цьому обладнанні надавати необхідні послуги», – розповів Степан Івахів.

На відкритті ангіографічного кабунету був примутній також заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський. Він підкреслив, що такі нововведення у лікарні заслуга усіх, хто тим чи іншим чином долучився до того, аби проект став реальністю. Окрему подяку замміністра висловив лікарям закладу, які своїм професіоналізмом довели, що готові працювати на новому обладннні та рятувати людські життя.

«Це приємні візити. Власне приємні не через те, що є якась гарна залізяка, яка колись працюватиме, чи яка вже працює. Не залізяка рятуватиме, рятуватиме оце маленьке суспільство, оця родина, яка поєднує всіх – пацієнта, медиків, лікарів, поєднує ту ж владу, обрану тими самими пацієнтами. Лікарі у вас хороші, вони у вас класні. Не було б їх, не було б цього колективу – оце все не мало би сенсу. Апарат прийшов до колективу, до людей, а не навпаки. І цей колектив робитиме чудеса кожен тиждень, зберігаючи людські життя», – зазначив Олександр Лінчевський.

До слова, на ангіографі працюватимуть чотири заздалегідь підготовлені фахівці, які неодноразово проходили навчання і стажування у Київ. 

 






Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024