У Стобихівці діти вже другий місяць без навчання

22 Жовтня 2018, 17:31
У школі на Волині діти вже другий місяць без навчання 1521
У школі на Волині діти вже другий місяць без навчання

Місцева школа у селі Стобихівка Камінь-Каширського району досі порожня, адже навчання так і не розпочалося. Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Другий місяць учні проводять вдома. Батьки не пускають дітей ні в свою школу, ні в сусідні. Попри це, дорослі щодень збираються під стінами навчального закладу. 

«Почну вам з віршика, якого я вчив у першому класі. То вже дуже багато років назад. Все чи з доброго чи злого, починається з малого. З зернини хліб, з промінчика зоря. І Ленін свою дорогу також почав із Букваря». А в нас свято Букварика дітям не почалося і шо вони запам'ятають у своєму житті. Запам'ятають що батьки бастували? То не забастовка, то мирний процес», – переконаний житель села. 

Селяни наполягають, що будівля - в аварійному стані і стояти будуть до того часу, поки не почнуть будувати нову школу. Зокрема, показують горище одного з корпусів. Кажуть, тут можна провалитися. 
Жителька села Стобихівка Зоряна Осадрук стверджує,що куди тільки батьки не зверталися, та їх ніхто не чує. Тож пустять дітей тільки тоді, коли повірять владі, адже дітям треба десь вчитися.

Читайте також: «А що вони роблять для держави? Адже в самому селі – 44 пилорами!» – заступник губернатора Волині про Стобихівку

У Стобихівці - дві з половиною сотні школярів. Вони навчались у двох приміщеннях. Одне - це, власне, школа, інше - кілька класів у сільському клубі. Будівлі - поруч. Заняття відбувались у дві зміни. Нині батьки не пускають дітей не лише до місцевої школи, а й до сусідніх.


«Хай сидять. Я вдома своїх дітей вчу читати, писати, рахувати. Ну а який ще варіант є? Колись же влада мала почути нас. Ми ж вибираєм їх, щоб вони дбали про нас», – говорить жителька села Інна Дем'янюк.

Дехто з батьків використовує альтернативу возити дітей до сусідніх шкіл, але більшість не хоче, щоб вони їздили так далеко.

Щоправда, п'ятьох дітей возять у Радошинську школу. Ще четверо навчаються у ліцеї в Нововолинську. У Стобихівці ж діти допомагають дорослим у хаті й на городі.  П'ятирічна Таня цього року мала іти в підготовчу групу, готуватись до першого класу. 

Вчителі уроки не проводять. Збираються у сільській раді й готують матеріали на наступний навчальний рік. Педагоги побоюються, що втратять роботу. 

Голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук каже, що школу не починають будувати, бо тривають тендерні процедури. До їх завершення ще мінімум півтора - два місяці. А якщо діти не відвідуватимуть уроки - то втратять навчальний рік.

«45 днів пройде, діти втратили рік. Всі, всі дев'ять класів втратять рік навчання, тому що так законодавець написав. Якщо дитина протягом півтора місяця не відвідує школу - вона залишається на другий рік. Це те, що вони доб'ються для своїх дітей», – говорить керівник виконавчої гілки влади в районі у телефонній розмові 12 каналу.

На думку Валерія Дунайчука, найближча і найзручніша альтернатива для стобихівчан - школа у Карасині. Це село - за сім кілометрів від Стобихівки. У тамтешньому закладі навчається 186 дітей. 

«Це навіть менша половина нашої проектної потужності, тому що зігдно тих норм, які закладалися в школу. Вона може вмістити 464 дитини в ідеалі. Якщо кожен клас заповнити повністю. Але якщо навіть кожен не повністю заповнювати, все одно ще приблизно стільки як сюди ходять - десь ще стільки можна помістити в одну зміну», – каже директор Карасинської школи Віталій Дрипа.

Заклад має і свій автобус, який підвозить дітей із сусідньої Карпилівки. Зі слів  директора, транспорт міг би заїжджати і в третє село. Проте, з таким проханням до нього стобихівчани не зверталися.
Мешканці села переконані, що не пускати дітей навчатись - це єдиний вихід пришвидшити початок будівництва школи. Тому навідріз відмовляються погоджуватись на будь-які альтернативи.

Читайте також: Ситуація довкола Стобихівської школи привернула увагу Уповноваженого Президента з прав дитини

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024