На Гнідавському цукровому заводі рентабельність рятують технологіями

29 Жовтня 2018, 17:38
На Гнідавському цукровому заводі рентабельність рятують технологіями 1323
На Гнідавському цукровому заводі рентабельність рятують технологіями

Цукроварня, що в селищі Мар’янівка Горохівського району відновила виробництво, без перебоїв працююсь і інші два заводи – Європацукор, що в Іваничах та Гнідавський, що у Луцьку.

«В нас сьогодні немає заводів, які працюють на цукросирцю, всі переробляють цукровий буряк», - наголошує директор департаменту АПК Юрій Горбенко.

Заводи розпочали прийом буряків ще у вересні, на початок жовтня зібрали понад третину від запланованого. Гнідавські цукровари кажуть, що буряки цього року низької цукристості, менше 16 відсотків, прогнозуючи це розпочали прийом солодких коренів пізніше ніж зазвичай – 10 вересня.

«Поспішати ще немає куди, в кого немає цукристості, але зелена гичка, то він спокійно може чекати набору цукристості. За декаду цукристість може набиратися від 1 відсотка і вище. Якщо зараз вона 15%, то за дві декади може бути й 17%», – розповідає заступник голови правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод» Олександр Нікішин.

На Гнідавському цукровому заводі рятують рентабельність технологіями. Цього року у виробництво інвестували 170 мільйонів гривень. За ці гроші знизили енергозатрати на виробництві, автоматизували декілька процесів, оновили обладнання. Всі ці технології, при теперішній ціні на природний газ 13 тисяч за кубометр для підприємства знижують собівартість кілограма цукру всього до 14 гривень. Оптова ціна «солодкого піску» менше 10 гривень.

«На світовому ринку є позитивна інформація, що тільки за останній тиждень ціна цукру на Лондонській біржі виросла більше ніж на 10 відсотків», – розповідає директор підприємства Ростислав Новосад.

Цукровари кажуть, що зростання ціни на «солодкий пісок» на Лондонській біржі зумовлене неврожаєм буряків у Європі. Виробники сподіваються на експорт, бо місцевий ринок вже давно переповнений. Загалом лише на Волині планують цього сезону виробити 140 тисяч тон цукру, при потребі волинян у 50 тисяч.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024