Спеціалісти дослідили чи безпечна вода у Шацьких озерах

02 Листопада 2018, 10:02
1144

На замовлення Шацького національного парку Волинською геолого-меліоративною партією регулярно відбираються проби води у більшості озер Шацького поозер'я.

Про це повідрмляє прес-служба Шацького НПП у Facebook.

За результатами аналізів, майже у всіх водоймах виявлено підвищене значення показника хімічного споживання кисню (головний показник, що характеризує ступінь і динаміку самоочищення вод). Виняток становлять озера Пулемецьке, Пісочне та Кримно.

За висновками експертів ймовірною причиною цього явища слід вважати особливості перебігу гідрохімічних і біохімічних процесів у водах озер в поточному році, обумовлених кліматичними чинниками, зокрема, високими температурними показниками, малою кількістю опадів в теплий період року та слабо-вітряну або штильову погоду.

Також в деяких озерах виявили підвищені вмісти заліза загального, які мають природнє походження і є особливістю гідрохімічного режиму даних водойм. Інших значних відхилень в хімічному складі води не спостерігається.

Варто відзначити, що найчастіше проби води беруть в період відпочинкового сезону. Аналіз стану водних об'єктів за їхніми гідрохімічними показниками за роки спостережень показує, що вони мають задовільний гідрохімічний стан.

За рівнем води в озері Світязь, температурним режимом і кількістю опадів науковці стежать протягом останніх 33 років. Рівень води в озері Світязь змінюється залежно від пори року і кількості опадів. За останні 33 роки помічаємо тенденцію до зменшення рівня води в озері, але переважно лише у літній період в середньому на 10-15 см, в той час як кількість опадів у 2018 році зменшилася в середньому на 20-40 мм кожного місяця (крім липня та квітня).

В цьому році спостерігали також тенденцію підвищення температури води в озері Світязь в середньому на 2 º кожного місяця. Пік температурного режиму води був зафіксований у серпні і сягав майже 21 º.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024