Іваничівщина: на безкоштовний інсулін для діабетиків не вистачає майже 250 тисяч

08 Листопада 2018, 17:47
На Волині - проблеми із забезпеченням діабетиків безкоштовним інсуліном 1336
На Волині - проблеми із забезпеченням діабетиків безкоштовним інсуліном

Для хворих на діабет мешканців Іваничівського району не вистачило грошей на інсулін. 

В Україні діє програма забезпечення хворих на діабет безкоштовним інсуліном, однак через брак фінансування на Іваничівщині виникла проблема із отриманням пацієнтами цього препарату, - інформує БУГ.

Інсулін — життєво необхідний препарат для людей хворих на діабет. Ліками для хворих цукровим діабетом забезпечують в Україні за рахунок субвенції з державного бюджету, проте у 2018-му році не вистачило коштів, аби покрити повну необхідність в інсуліні.

У профільному міністерстві вказують на те, що в умовах збільшення дохідної частини місцевих бюджетів та бюджетної самостійності відповідальність за управління ресурсами лежить також на плечах місцевої влади, відтак частину грошей повинні виділити з місцевих бюджетів (сільські, міські та районні ради).

Виконувач обов’язків головного лікаря Іваничівської ЦРЛ Алла Баранчук звернулася до Іваничівської РДА, Іваничівської районної ради та керівників ОТГ Іваничівщини з проханням виділити кошти у залежності від кількості жителів, які проживають в районі та громадах.

«Сьогодні в Іваничівській ОТГ проживає 36 осіб, які потребують забезпечення інсуліном, у Павлівській – 25, Литовезькій – 20, Поромівській – 13, і 41 оіб проживають у селах Іваничівського району, які ще не об’єдналися в громади. Планова потреба в коштах на препарат становила 807 тисяч гривень, ми використали з держбюджету 566 тисяч 400 гривень, не вистачило 239 тисяч 600 гривень. Цю суму розділили на ОТГ по кількості мешканців, що там проживають, врахувавши, які ліки приймають пацієнти і скільки коштів необхідно, щоб їх купити.

Маємо пацієнтів, яким рекомендовано використовувати інсулін лише у картриджах, що гарантує введення правильної дози препарату на відміну від інсуліну у флаконах. Упаковка вартує 1650 гривень, ними користуються близько 40-ка хворих. Інсулін у флаконах коштує 350 гривень, 2-х таких флаконів вистачає на місяць.

Місяць тому додатково отримали з держбюджету 60 тисяч гривень на ці витрати. На даний час нам виділяють кошти район і громади», – розповіла Алла Баранчук.

Читайте також: На Волині загострилась епідемічна ситуація із захворюваністю на кір

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024