На Волині знову заговорили про створення Любитівської ОТГ

12 Листопада 2018, 17:00
Любитівська ОТГ 1296
Любитівська ОТГ

Децентралізаційна карта Волинської області не має «білих плям», але не всі сільські ради, як наприклад Любитівська на Ковельщині, погоджуються із затвердженими змінами до Перспективного плану формування територій громад.

Про це повідомляють на сторінці Волинського регіонального відділення Асоціації міст України у Фейсбук. 

Річ у тім, що Любитівська ОТГ була у Перспективному плану до 2017-го, втім, утворити її, як із об’єктивних, так із з суб’єктивних причин, на жаль, не спромоглися. Тож торік Кабмін визнав цю ОТГ неспроможною надавши статусу «білої плями», а цьогоріч, згідно із затвердженими останніми змінами до Перспективного плану Волині, Любитівську сільраду віднесли до Колодяжненської ОТГ.

Така перспектива любитівців не надто потішила, тож у них визріла ідея вдруге спробувати створити свою ОТГ. Щоб оцінити наскільки це можливо, багаторічний сільський голова Віктор Павлов, запросив до Любитова з виїзною консультацією Василя Грома та Валентина Малиновського, консультантів Асоціації міст України, що діють на Волині в межах проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID.

 


 

Консультант з правових питань Валентин Малиновський наголосив, що є два варіанти розвитку подій – приєднуватися, згідно з Перспективним планом, до Колодяжненської ОТГ чи відновлювати свою. Втім, щодо другого варіанту, він попередив любитівців, що створити Любитівську ОТГ у форматі, який був до 2017 року їм не вдасться. Хоч і мають непогано збережену інфраструктуру, гарне географічне розташування, дещо у власній скарбниці, для визнання спроможною не вистачає населення. Здійснити задумане вдасться тоді, коли переконають Зеленську сільраду Ковельського району господарювати спільно, а згодом підсилять себе ще й Озерянською громадою, що на Турійщині.

У такому форматі Любитівська ОТГ мала б понад 5 тисяч 700 осіб населення і непогану податкову базу, але всі процедури внесення до Перспективного плану та об’єднання треба встигнути пройти якнайшвидше, щоб у квітні чи хоча б у жовтні 2019-го провести вибори.

Консультант з бюджетних питань Василь Гром, вважає, що задля збереження і відродження інфраструктури Любитова, варто було б створити одну велику ОТГ із населенням у 10 тисяч осіб, але колодяжненці випередили сусідів. Втім, за його підрахунками громада у форматі із Зеленою та Озерянами, має право на існування. Вона в фінансовому плані буде на рівні з Колодяжненською ОТГ, а головними її козирям для розвитку можуть стати земля, добре збережена інфраструктура, наявність залізниці та близькість до міжнародної траси, що веде в Європу.

«Підґрунтя фінансової спроможністі Любитівської ОТГ у форматі – Любитівська, Зеленська та Озерянська сільради – якщо взяти до уваги всі фінансові складові: майнові податки, єдиний податок, ПДФО та інше не гірше, а то й краще, ніж у сусідів, бо не так пахне бензином. Тож усе у ваших руках, від вас залежить, щоб мрія жити у Любитівській ОТГ не стала блефом», – зауважив Василь Гром.

 





Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024