На Ківерцівщині один медик обслуговує чотири тисячі людей

16 Листопада 2018, 16:00
Голова Волинської ОДА Олександр Савченко відвідав село Тростянець 1197
Голова Волинської ОДА Олександр Савченко відвідав село Тростянець

Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко відвідав село Тростянець на Ківерцівщині.

Про це повідомляють на сайті Волинської ОДА.

Ремонт амбулаторії та дитячого садка, капітальний ремонт будинку культури, розбудова церкви – усі ці об`єкти, що у селі Тростянець на Ківерцівщині, стрімко приводять до ладу та швидко знаходять на них кошти у місцевому бюджеті. Сільський голова Тростянця Олександр Ковальчук показував успіхи центру майбутньої об`єднаної територіальної громади голові обласної державної адміністрації Олександру Савченку. Оглядав очільник області волинське село у четвер, 15 листопада.

Спочатку гості завітали до амбулаторії сімейної медицини, яка нещодавно отримала обладнання від Світового Банку. Там вже зробили ремонт, проте досі відсутня каналізаційна системи. За словами сільського голови, кошти на ремонт є, шукають, де приймати пацієнтів на час встановлення каналізації, так як це займе не менше місяця.

«З весни ми виділимо кошти і ремонт проведемо. Там у лікарні вже все зробили, залишилася тільки каналізація. Проблема була тільки в тому, де приймати людей. Олександр Ілліч пообіцяв посприяти – а саме: надати нам пересувний пункт, де ми змогли б приймати людей на лікування на той період часу, коли буде проводитися ремонт», – розповів Олександр Ковальчук.

Окрім того, в амбулаторії вільна вакансія сімейного лікаря. Наразі все населення, а це майже чотири тисячі громадян, обслуговує один медик.

«Така проблема є - люди бажають підписувати декларації з лікарями, а лікарів не вистачає. Молоді приходять і тікають. Проблема не нова, але коли створиться ОТГ, то буде більше можливостей закрити це питання. Бо що потрібно молодому спеціалісту? Житло. А голова ОТГ матиме повноваження забезпечувати лікаря», – зауважив Олександр Савченко.

 






Також керівник найвищої виконавчої гілки влади в області відвідав місцеву святиню – Храм Святої Трійці. Приміщення храму дуже старовинне. Є історичні відомості про те, що збудували церкву князі Гулевичі. І перші згадки про це датовані ще 1648 роком. Зберігається у Тростянецькій церкві і ще одна дуже рідкісна ікона «Зняття з хреста або Плач Богородиці», недавно реставрована львівськими майстрами. Оригінал образа зберігається у Франції, але ця переписана копія має свою історичну цінність.

У підземеллі храму облаштовано музей, де паломники можуть побачити речі старовини: панікадило ручної роботи, церковний замок, лампада, ризи, підсвічники, рипіла, хоругви та ритуальна чаша. Є запрестольний хрест і навіть залишки церковних куполів, які горіли і падали додолу. Серед безцінних знахідок – богослужбові книги Служебник 1638-го року, Євангеліє 1891-го року, Мінея 1814-го, Псалтир 1894-го. Вони зберігалися в підвалі. А завдяки низькій температурі і вдалій реставрації миряни можуть оглянути святині дотепер.

«Мене схвилювала ікона, яка вижила у пожежі і сьогодні відновлюється. Ікона написана ще в п`ятнадцятому столітті. Це не просто реліквія, не просто орієнтир на цінності. Ми побували у тій історії, в якій жили наші далекі предки. Церква почала будуватися ще під час приходу Богдана Хмельницького до влади і вона будувалася як свята охоронна споруда, де можна було звертатися до Бога і відбивати напади», – зауважив Олександр Савченко.

 







Голова облдержадміністрації відвідав також місцеву школу та садочок, а також будинок культури. Усі об’єкти активно ремонтуються. На прийом громадян завітали лише декілька людей, що свідчить про активне вирішення проблем селян на місцевому рівні.

На завершення зустрічі сільський голова Олександр Ковальчук наголосив – грошей на благоустрій території та ремонти сільських об’єктів вистачає. А вже 23 грудня у Тростянецькій ОТГ відбудуться вибори – в одну громаду об’єднаються 10 сіл.

Окрім того, за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток Ківерцівського району голова облдержадміністрації Олександр Савченко нагородив місцевого бізнесмена та благодійника – Сергія Мосійчука.

 









Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024