Проросійські друзі та церковний бізнес: що завадило єпископу Нафанаїлу підтримати Томос

17 Листопада 2018, 18:26
Єпископ Нафанаїл 2561
Єпископ Нафанаїл

Участь у соборі, який виступив проти автокефальної церкви в Україні, в якості тимчасового члена взяв очільник Волинської єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Він офіційно підтримав позицію УПЦ МП проти надання Томосу.

Як відомо, Нафанаїл підпорядковується Предстоятелю УПЦ митрополиту Онуфрію (Березовському) та настоятелю Свято-Почаївської Лаври митрополиту Володимиру (Морозу), які виступають категорично проти Єдиної Помісної Церкви в Україні, пише Волинь Online.

Як відомо у вузьких колах, єпископ Нафанаїл проросійськи налаштований, однак офіційно висловлювати свою позицію побоюється. З власних джерел журналістів відомо, що архієрей підтримує періодичні контакти з вищим православним духовенством РПЦ, керуючим справами РПЦ митрополитом Варсонофієм (Судаковим), який відомий своєю антиукраїнською позицією та відкидає ідею надання УПЦ статусу автокефалії.

Наголосимо, що двоє рідних братів Нафанаїла перебувають на службі в РПЦ – один із них у Москві у храмі святих мучеників Адріана та Наталії в Бабушкіно, інший – у Московській області, а саме в Сорокіно. Варто зауважити, що у 80-х роках Нафанаїл навчався у Московській духовній академії та згодом був насельником Свято-Троїцької Сергієвої лаври.

З 1997 року став ректором Почаївської духовної семінарії, відомої антиукраїнськими позиціями. На цій посаді він залишався до 2016 року. Під його керівництвом у семінарії переважну більшість предметів викладали російською мовою, випускали газету також російською мовою.

Є і матеріальна причина, очевидно. Зараз єпископ у рідному селі Залюття Старовижівського району Волинської області, де проживають батьки, будує приватний будинок.

Будинок єпископа Нафанаїла у селі Залюття станом у процесі будівництва
Будинок єпископа Нафанаїла у селі Залюття станом у процесі будівництва

Будинок єпископа Нафанаїла у селі Залюття станом у процесі будівництва
Будинок єпископа Нафанаїла у селі Залюття станом у процесі будівництва

Як стало відомо із джерел журналістів, кошти на будівництво цього недешевого будинку він використовує із продажу свічок. Прибутки із цього «бізнесу» він контролює особисто. Навіть підняв плани священників щодо продажу свічок. Також єпископ має дохід від продажу в церковній лавці на території Свято-Покровського храму за адресою м. Луцьк, вул. Данила Галицького, 12.

Єпископ Нафанаїл користується службовим автомобілем Волинської єпархії – «Toyota Camry» 2003 року випуску. Вартість цієї автівки коливається до 7 тисяч доларів зараз на авторинку.

«Toyota Camry» 2003 року випуску
«Toyota Camry» 2003 року випуску

Також на його ім’я зареєстрований автомобіль марки «Opel Vivaro». Приблизна вартість також в межах 7 тисяч доларів.

Приблизні ціни авто марки «Opel Vivaro»
Приблизні ціни авто марки «Opel Vivaro»

До слова, наразі Нафанаїл проживає в орендованому житлі у Луцьку в мікрорайоні Цукровий разом з двома монахами – особистими помічниками (отці Афанасій та Паїсій), які прибули разом з ним з Свято-Успенської Почаївської лаври.

Єпископ Нафанаїл прокоментував журналістам, що позицію щодо Томосу висловили уже на Соборі, а інші питання він не став слухати і просто кинув слухавку.

 

Автор: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024