Від картоплі до лаванди: сім історій від Бізнес.Району про винахідлих волинських аграріїв

18 Листопада 2018, 13:29
Сім історій від Бізнес.Району про винахідлих волинських аграріїв 5182
Сім історій від Бізнес.Району про винахідлих волинських аграріїв

Волинь – не тільки традиційно аграрна область, а ще й доволі креативна у галузі. Щороку волинські фермери знаходять нові ніші і яскраво вриваються на ринок з незвичними продуктами.

Бізнес.Район з нагоди Дня працівників сільського господарства зібрав сім і навіть трішки більше історій про незвичні напрямки агросфери,які зароджуються і активно розвиваються на Волині.

ВОЛИНСЬКІ «СЄМКИ»: ЧОМУ СТАЛО ВИГІДНО ВИРОЩУВАТИ СОНЯШНИКИ

Донедавна панувала думка, що соняшник традиційно вирощують лише у Південних та Східних областях України. Адже і клімат там сухіший, і сонця більше. А от і ні! Волинські аграрії вже декілька років поспіль спростовують цю думку і впевнено нарощують площі під соняшником. Одним із перших, хто розпочав сіяти соняшник на Волині, є господарство ТОВ «Волинь-Агро»(Турійського району). У 2016 році у  Польщу з Волині відправили перші 17 400 кілограм на загальну вартість 8,8 тисяч доларів США. А у 2017 році (за січень-жовтень) у Туреччину експортували вже 3,7 мільйона кілограм на загальну вартість понад мільйон доларів США.

ВОЛИНСЬКУ КАРТОПЛЮ ПЕРЕТВОРЮЮТЬ НА БРЕНД

Картоплярство – традиційний для Волині напрямок. В області 234 господарства вирощують картоплю на загальній площі 700 га.Та крім любові до бульби у місцевих фермерів з'являється ще й професіоналізм. Наприклад, у фермерського господарства «Шегедин» (Торчин) є 8 років досвіду у вирощуванні насіннєвої картоплі, тут вирощують на продаж понад 70 сортів, а на фермерському господарстві «Еко-Тур» цьогоріч було закладено 54 сорти, один з яких - «Солоха», що фіолетовий на колір, став сенсацією сезону у місцевих ЗМІ.  Серед затятих картоплярів також починає зароджувати і кооперативний рух: у СОК «Волинська картопля» ооб’єдналися два фермерські господарства та 12 особистих селянських господарств Луцького, Локачинського та Рожищенського районів.

 

ХОРОХОРИНСЬКІ ПОЛУНИЧНИКИ: ВІД ЗАРОБІТЧАН ДО ПОТУЖНИХ ВИРОБНИКІВ ТРУСКАВКИ

У селі Хорохорин, що входить до Смолигівської ОТГ, ви не натрапите на городину, де посаджена картопля. Серйозно. Все тому, що вся земля тут рясніє полуницею. Після збору трускавки голим поле тримають недовго: на місці ягід виростає пекінська капуста. Почали з малого: п'ятеро заробітчан висадили кожен до 10 соток польських саджанців. Вирощували кустарно. Посадили, обсапали, зачекали поки достигне і продали. Порівняно з цим, вирощування полуниці на сьогодні просто вражає. На 300 га полів близько 70% всіх робіт механізовано.  У пік сезону, за день, люди збирають до 100 тонн ягоди. 

Крім полуничного бізнесу, на Волині активно розвиваються інші напрямки ягідництва. Бізнес.Район розповідав як фермер з села Осівці Камінь-Каширського району почав вирощувати малину замість картоплі, а «Асоціація Горохів Сад» створює успішну кооперацію і стала одним із лідерів по закупівлі малини у регіоні. Ще один осередок кооперативного руху виник у селі Бортнів Іваничівського району, де СОК «Бортнів Еко Продукт» займається тепличним господарством і вирощуванням ягідних культур


 

«ЄВРОПА ГОЛОДНА НА НАШ ЧАСНИК»

Насіннєвий Завод Часнику у селі Луковичі Іваничівського району – одна з провідних компаній України, що спеціалізується на вирощуванні офіційного сертифікованого насіння часнику та внесена до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Тут вирощують садивний матеріал найпоширенішого в Україні сорту часнику Любаша по ліцензії та в партнерстві з селекціонером сорту Іваном Захаренком, а також працюють  зі сортами європейської селекції. В Держреєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва на 2018 рік компанія задекларувала виробництво насіння часнику сорту Любаша різних категорій. Насіннєвий Завод Часнику закінчує будівництво в селі Луковичі одного з найбільших в Україні спеціалізованих переробно-складських комплексів, розрахованого на зберігання 500 т готової продукції.

Часниковий завод у Луковичах – потужний працедавець в Іваничівському районі
Часниковий завод у Луковичах – потужний працедавець в Іваничівському районі

Інший осередок «часникарства» може виникнути у селі Нічогівка Маневицького району, де плантацію цього овоча заклала ветеранка українсько-російської війни, золота чемпіонка Ігор Нескорених Майя Москвич. 

 

НА ВОЛИНІ ЗАКЛАЛИ ПЕРШИЙ ПЕРСИКОВИЙ САД

Троє однодумців у селі Ковбань Горохівського району заклали на майже двох гектарах землі персиковий сад. Цієї весни 1250 невеликих паростків впевнено подолали перше у своєму житті випробування — коливання температур від мінуса і неймовірну як для травня спеку, а на порозі літа тішать око дужими листочками, обіцяючи уже наступного року подарувати й перші персики. Сергія Шевчука, Івана Грушковського та Володимира Мельника поєднує одержимість у садівництві та любов до бруньки. Разом вони працюють майже три роки. Їхній персиковий садок перший садок має на меті стати промисловим на Волині. 

Сергій Шевчук – один із ідейників закладення персикового саду
Сергій Шевчук – один із ідейників закладення персикового саду

 

НЕ ТЮЛЬПАНАМИ ЄДИНИМИ: ЯК ЛЮБОВ ДО КВІТІВ НАРОДИЛА РОДИННИЙ БІЗНЕС «ЛІЛІ ЛАЙН»

«Волинська Голандія» стала сенсацією цієї весни, але насправді квітковим бізнесом родина волинян займається майже півстоліття. Започаткувала справу Лідія Петрусенко-Касьянова, а розвинув її син — Олександр Подзізей, який очолює фермерське господарство.  

«Лілі лайн» – єдине місце на Волині, де у відкритому ґрунті вирощують понад дві сотні сортів тюльпанів.Засновник фермерського господарства Олександр Подзізей розповів, що виростити квіти самим зважилися три роки тому.


 

ЯК ІНСТАФЕРМЕРКА ЗІ СТАРОВИЖІВЩИНИ ВИРОЩУЄ І ПРОДАЄ ЛАВАНДУ

Є на Волині і надзвичайно красиві сади лаванди. Фермерка зі Старовижівського району займається ними вже 5 років і залюбки ділиться світлинами й порадами вирощування цієї рослини. Але тримає у секреті село, у якому працює, бо якщо розкриє таємницю, то доведеться встановлювати охорону. «Як виявилося, рослинам підходить наш клімат. Якщо знати технологію вирощування, займатися лавандою дуже легко, але треба, щоб хтось показав спочатку», – розповідає пані Любов. Збуває продукцію жінка через свій Instagram-акаунт, але все ж вважає цю справу своїм хобі, а не бізнесом. 

Також радимо почитати цікаві історії про те як на Бесарабії вирощують французькі яблука, а у Чернігівській області подружжя фермерів почало виробляти молоко екстра класу

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024