На Волині люди можуть залишитися без роботи

20 Листопада 2018, 14:22
Аліна Базарнова 2560 Джерело: Волинь24
Аліна Базарнова

Маневицький торфзавод, який входить до складу державного підприємства «Волиньторф», може зупинити свою діяльність, адже не має жодної ділянки для видобутку торфу у 2019 році.

Про це розповіла заступниця голови Незалежної профспілки гірників України, керівниця первинного осередку НПГУ ДП «Волиньторф» Аліна Базарнова під час прес-конференції «Альтернативне паливо, якого вдосталь в Україні, але його використання зводиться до мінімуму: про проблеми торф'яної галузі», яка відбулася у Києві 19 листопада.

«Кожному із наших підприємств певні умови заважають стабільно працювати і не шукати іншого заробітку за межами нашої країни. Єдине підприємство «Рівнеторф» має перспективу на років десять мінімум і є взірцем того, як проводиться господарська діяльність», – розпочала свій спіч Аліна Базарнова.

Підприємства, що входять до складу «Волиньторф», каже Базарнова, мають проблемні питання щодо відведення земель. З урахуванням дефіциту площ під видобуток торфу в межах 50% підприємства «Волиньторфу» провели цього року сезон видобутку, але на наступний рік може зупинитися робота одного з підприємств – Маневицького.

За інформацією Аліни Базарнової, на 2019 рік Маневицький торфозавод не має жодної ділянки для видобутку торфу. Тобто працівники орієнтовно до квітня перероблять ту сировину, яку вони добули цього року, і тоді в них не буде з чим починати новий сезон видобутку торфу.

«З нового року буде досить складна соціальна напруга в Маневицькому районі, пов’язана з тим, що з нового року адміністрація буде змушена надсилати так звані «листи щастя» про скорочення працівників цілого підприємства. А це понад сто сімей залишиться без робочих місць, якщо не відведуть площі під видобуток торфу», – заявила Аліна Базарнова.

До «Волиньторф» входить ще одне підприємство Торфобрикетний завод «Сойне», який теж розташований у Маневицькому районі. Працює на ньому понад 300 чоловік.

«Вони залишаються забезпечені в 2019 році всього лише на 30% сировинними площами. Це в свою чергу потягне за собою зменшення видобутку обсягу продукції і відповідно незабезпечення соціальної сфери твердим паливом. А у Волинській області майже вся соціальна сфера, комунальні заклади області перевели на тверде паливо, тобто на торфобрикети», – пояснила Аліна Базарнова.

Аліну Базарнову дивує позиція місцевої влади, яка не висловлює чіткої певної позиції щодо підтримки колективів «Волиньторфу». Відповідно, каже Базарнова, шахтарі на Маневиччинні будуть страйкувати, адже іншого виходу не мають, бо не знають, яким методом захистити своє право на працю.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024