Це порушення Конституції, – депутатка про платне навчання у Луцьку для дітей із сіл

22 Листопада 2018, 18:48
Це порушення Конституції, – депутат про платне навчання у Луцьку для дітей із сіл 1013
Це порушення Конституції, – депутат про платне навчання у Луцьку для дітей із сіл

Управління освіти Луцькради хоче встановити плату за надання освітніх послуг в закладах дошкільної, загальної середньої освіти комунальної форми власності для батьків, діти яких не зареєстровані в місті Луцьку.

Обговорення відповідного проекту рішення відбулося сьогодні, 22 листопада, під час засідання освітньої комісії Луцькради, — повідомили у «Народному контролі» Волині.

За словами начальниці управління освіти Зіновії Лещенко, у новому «Законі про освіту» є така фабула, що з 1 січня 2019 року гроші мають ходити за дитиною. Відтак, за дорученням міської влади розробили положення.

Як повідомила чиновниця, у школах міста Луцька з сусідніх сільських громад навчається 2433 учні, а також 490 дітей відвідують дошкільні навчальні заклади.

Плата за надання освітніх послуг у школі становитиме 21,58 грн у місяць (без урахування витрат на харчування) та 51,40 у садочках (враховане харчування).

Натомість член комісії, депутатка від «Народного контролю» Анна Мовяк виступила проти такої ініціативи.

«Ми не можемо на громадян перекладати цю оплату. Це порушення статті 53 Конституції України, де говориться про безоплатність початкової та середньої освіти. Звісно, не йдеться про приватні школи. Людина може вільно обирати заклад, де навчатися», — заявила обраниця громади.

Вона додала, що у проекті рішення не йдеться про міжбюджетне фінансування, лише говориться про фінансування батьками.

Втім, більшість депутатів підтримала проект, який винесуть на розгляд сесії міської ради.

Читайте також: ЖК «Струмочок» біля Луцька: як компанія «Інвестор» перетворює пустку в унікальний житловий комплекс

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024